Oslikano selo u Poljskoj

by | October 4, 2014
Oslikano selo u Poljskoj 1

Zalipie je selo u jugoistočnoj Poljskoj, 68 kilometara od prestonice regije u kojoj se nalazi, od Krakova. Ovo selo je poznato po svojim divno oslikanim kućama.

Oslikano selo u Poljskoj 2

Oslikano selo u Poljskoj

Tradicija oslikavanja i dekorisanja kako spoljašnjeg tako i unutrašnjeg prostora potiče s kraja 19. veka kada su starinske peći bile zamenjene novim pećima koje su imale dimnjak.

Oslikano selo u Poljsk3oj

Oslikano selo u Poljskoj

Oslikano selo u Poljskoj 4

Oslikano selo u Poljskoj

Stare peći su funkcionisale tako što je na vrhu kruće postojao otvor, plamen je bio otvoren a zidovi potpuno ogaravljeni od vatre. Kada su došla u upotrebu nove peći, žene iz sela su poželele da prekriju čaš kojom su zidovi bili ocrnjeni. Krečom su prefarbavale tačke gde se čađ najviše videla, a vremenom su beli zidovi postali poput platna i na njemu je počelo da niče oslikano cveće. Tako su stanovnice ovog sela počele da oslikavaju svoje kuće.

Oslikano selo u Poljskoj 5

Oslikano selo u Poljskoj

Oslikano selo u Poljskoj 6

Oslikano selo u Poljskoj

Koristeći cveće i biljke kao glavne motive, posebna pažnja bila je posvećena pećima, a postepeno i prozorima i vratima.

Oslikano selo u Poljskoj 7

Oslikano selo u Poljskoj

Uskoro su slike počele da niču i u eksterijeru, čak ni kuće pasa i ostalih ljubimaca nisu zaobiđene u ovom umetničkom ukrašavanju i oplemenjivanju prostora.
Najpoznatija slikarka sela Zalipie bila je Felicja Curylowa koja je živela od 1904. do 1974. Posle njene smrti njena kuća pretvorena je u muzej.

Izvor: amusingplanet.com