Ovo su najčistiji gradovi na svetu

by | June 26, 2014
Honolulu, Havaji

Ako ste ljubitelj putovanja i verujete u čovekovu aktivnu ulogu u očuvanju prirode, sigurno vas zanima koje su to turističke destinacije najčistije na svetu.

Ako manje-više zakoni nigde ne dopuštaju smeće na ulici, gotovo je nemoguće promeniti navike ljudi koji i dalje iza sebe ostavljaju žvakaće gume, papiriće i razne druge otpatke. Gradovi o kojima ćete čitati ovde u tome su uspeli.

1. Frajburg, Nemačka
Osim što je jedan od najčistijih gradova na svetu, Frajburg je i jedan od “najzelenijih”. Poznat je po visokom životnom standardu, srednjevekovnom univerzitetu i brojnim modernim arhitektonskim zdanjima.

Frajburg, Nemačka

Frajburg, Nemačka

2. Oslo, Norveška
Oslo je glavni grad Norveške, ima 600 hiljada stanovnika i smatra se jednim od najčistijih gradova Evrope. Kako i ne bi, kada je način života ovde drugačiji od bilo koje druge države na svetu.

Oslo, Norveška

Oslo, Norveška

3. Helsinki, Finska
Očigledno je da su zemlje severne Evrope najosveštenije po pitanju očuvanja prirode i čistoće. Tako je i Helsinki našao svoje mesto na listi najčistijih gradova. On je takođe proglašen jednim od najpoželjnijih gradova za život.

Helsinki, Finska

Helsinki, Finska

4. Velington, Novi Zeland

Novi Zeland je poznat po prirodnim lepotama o kojima država vodi računa. Najčistiji grad je Velington koji je ujedno i glavni grad, drugi po veličini u državi i najmnogoljudniji grad Okeanije.

Velington, Novi Zeland

Velington, Novi Zeland

5. Kopenhagen, Danska

Ponovo se vraćamo na sever Evrope, tačnije u glavni grad Danske – Kopenhagen. Nalazi na istočnoj obali Baltika, s pogledom na grad Malme i švedsku obalu. Od 2000. godine ta dva grada su povezana mostom Eresund.

Kopenhagen, Danska

Kopenhagen, Danska

6. Kobe, Japan

I jedan japanski grad se nalazi na listi najčistijih na svetu. Kobe ima dobro planiran sistem za skladištenje i recikliranje otpada, kao i brojne aktivne projekte koji se brinu da čistoća u gradu bude na zavidnom nivou.

Kobe, Japan

Kobe, Japan

7. Honolulu, Havaji

Honolulu je poznat kao destinacija koja nudi brojne prirodne lepote. Stanovnici i vlast ulažu velike napore kako bi higijenu u gradu održali na nivou, što se i vidi na svakom koraku.

Honolulu, Havaji

Honolulu, Havaji

Izvor: b92.net