Prokletstvo napuštenog ostrva Gaiola

by | 25 februara, 2014
Ukleto ostrvo Gaiola

Ostrvo Gaiola je jedno od manjih ostrva u blizini Napulja, u Italiji. Ostrvo se nalazi u Napuljskom zalivu, u srcu podvodnog parka Gaiola koji predstavlja zaštićenu regiju od oko 42 hektara. 

Ukleto ostrvo Gaiola slika 2

Ostrvo se sastoji od dva prelepa ostrvceta povezana međusobno mostićem. Vrlo je lako doći do njega jer je tek oko 30 metara udaljeno od obale.

Dok se na jednom ostrvu nalazi napuštena vila, drugo je nenastanjeno. Ostrva, koja su svega nekoliko metara udaljena jedno od drugog, povezuje maleni most. Most je veoma uzak i izgleda kao prirodna tvorevina.

Ukleto ostrvo Gaiola slika 3 Ukleto ostrvo Gaiola slika 4Ukleto ostrvo Gaiola slika 5

Ostrvo je bilo nastanjeno u doba Rimljana i na njemu se nalazio mali hram posvećen Veneri. Samo ostrvo bilo je u to doba poznato kao zaštitnik bezbedne plovidbe. Oko ostrva leži nekoliko drugih ruševina iz toga doba, kao i nekoliko olupina brodova koje su danas dom mnogim morskim stvorenjima.

Ukleto ostrvo Gaiola slika 6

Neki veruju da je pesnik Vergilije podučavao svoje učenike na ovim ostrvima.
U ranom 19. veku ostrvo je nastanjeno i na njemu je nikla vila čiji ostaci i danas stoje tu. Ostrvo se čini kao pravi raj gde se mogu sakriti ljudi pošto su se rano penzionisali, međutim lokalno stanovništvo veruje da je ostrvo ukleto.

Ukleto ostrvo Gaiola slika 7Ukleto ostrvo Gaiola slika 8

Razlog ovakvog verovanja leži u tome što je nekoliko vlasnika ili njihovih bliskih članova porodice ostrva umrlo pod neobičnim okolnostima od kad je vila sagrađena na njemu. Neverovatno nesrećna serija loših događaja vezanih za ostrvo počela je 1920tih godina i uključivala je nikad razjašnjena ubistva, samoubistva vlasnika i bliskih članova porodice, smrti od infarkta i moždanih udara na ostrvu, izuzetno retke bolesti…

Ukleto ostrvo Gaiola slika 9

Danas je ostrvo nenastanjeno, a vila je potpuno napuštena i prepuštena propadanju.

Izvor: amusingplanet.com