Psihodelična formacija stalaktita u pećini Avšalom u Izraelu

by | February 2, 2014
Pećina Avšalom

Pećina Avšalom je takođe poznata i kao Pećina stalaktita. Nalazi se na zapadnim padinama Judejskih planina u blizini Bet Šemeša u Izraelu. 

Pećina Avšalom slika 2 Pećina Avšalom slika 3

Pećina ima oko 2000 m2 i predstavlja jednu od najimpresivnijih kolekcija stalaktita i stalagmita na svetu. Ovi stalaktiti i stalagmiti su formirani u obliku različitih šara i dezena.
Neki od stalaktita koji vise sa tavanice pećine su i do 4m visoki to jest dugački. U nekim slučajevima stalaktiti se spajaju sa stalagmitima koji „rastu“ se poda pećine.

Članak se nastavlja posle reklama

Pećina Avšalom slika 4 Pećina Avšalom slika 5

Druge formacije podsećaju na police ili komade tkanine, grane, korale, grozdove i druge zanimljive objekte.

Pećina Avšalom slika 6 Pećina Avšalom slika 7 Pećina Avšalom slika 8

Članak se nastavlja posle reklama

Neobične formacije Avšalom pećine, u kombinaciji sa pomalo jezivim osvetljenjem stvaraju prilično nestvarnu atmosferu u unutrašnjosti pećine.
Stalaktiti i stalagmiti su formirani pomoću vode koja polako, vekovima, kaplje sa pećinskog svoda na tlo. U vodi se nalaze minerali koji su se polako taložili i formirali stalaktite i stalagmite.

Pećina Avšalom slika 9 Pećina Avšalom slika 10

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom vekova, hiljadama godina, ovaj proces je formirao tanak sloj kalcita sa svakom kapljicom. Posle izvesnog vremena i više hiljada godina, formirani su zadivljujući stubovi i neobične forme kalcijum karbonata koje ovu pećinu čine zanimljivom svetskom atrakcijom danas.

Izvor: amusingplanet.com

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: