Raznobojna jezera soli u zalivu San Franciska

by | February 15, 2014
Raznobojna jezera soli

Ukoliko ikada budete preletali iznad zaliva San Franciska obavezno provirite kroz prozor kako biste videli jedan od najneverovatnijih živopisnih pejzaža na svetu: slane bazene u okviru kompanije Kargil Inc. 

Raznobojna jezera soli slika 2

Bazeni za evaporizaciju su plitki veštački bazeni stvoreni za proizvodnju soli iz morske ili druge slane vode. Voda se dovodi do bazena iz kojeg prirodnim putem isparava a zatim se pokupi preostala so.

Raznobojna jezera soli slika 3 Raznobojna jezera soli slika 4 Raznobojna jezera soli slika 5 Raznobojna jezera soli slika 6

Tokom pet godina, koliko je potrebno da morska voda sazri i pripremi se za proces evaporizacije, voda se premešta iz bazena u bazen. U krajnjim stadijumima evaporizacije dolazi do potpune saturizacije i voda je u jarku iz kojeg se premešta u kristalizer, specijalni jarak gde se konačno skuplja sloj soli koji je 12 do 20 cm debeo i spreman za berbu.

Raznobojna jezera soli slika 7 Raznobojna jezera soli slika 8 Raznobojna jezera soli slika 9

Ova slana jezera su u nijansama od zeleno plave do duboko ružičaste. Boja vode je prirodna i dolazi od mikroorganizama koji opstaju u vodi kako salinitet raste. Boja vode je zapravo indikator saliniteta i vrste organizama koji opstaju u vodi.

Raznobojna jezera soli slika 10 Raznobojna jezera soli slika 11

Paleta boja ovih jezera soli reflektuju neobični mikro- biosistem koji je mnogo više od običnog kurioziteta prirode. Alge i ostali mikroorganizmi kreiraju bazu za bogati ekosistem koji nastanjuju milioni ptica i ostalih životinja i biljaka. U isto vreme, ova malena stvorenja regulišu kvalitet vode što veoma povoljno utiče na nivo soli u bazenima.

Izvor: amusingplanet.com