TOP 10 Ova mesta su napuštena, i postoji veoma dobar razlog zašto

by | December 13, 2014

Napuštena sela, fabrike i vojne baze koje u posetiocima izazivaju jezu verovatno su prava destinacija uoči američke Noći veštica. Britanski “Gardijan” izdvojio je 10 upravo takvih mesta za posebnu vrstu turizma.

Bodi, Kalifornija (SAD)
Pravi pravcati rudarski grad duhova. Bodi je osnovan u vreme Zlatne groznice i nekada je imao 10.000 stanovnika, a osnivač grada bio je izvesni V. S. Bodi koji je u blizini pronašao naslage zlata. Oko 1913. tu je već počela da se smanjuje rudna proizvodnja, a rudnik je konačno zatvoren 1942. Sada je u njemu 100 napuštenih objekata u koje posetioci mogu da zavire.

Bodi

Bodi

Tojfelsberg stanica za prisluškivanje, Berlin (Nemačka)
Izgradila ju je tokom 60-ih godina prošlog veka američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA). Ime prevedeno sa nemačkog znači Đavolja planina, a sa lokacije u nekadašnjem Zapadnom Berlinu špjunirane su komunikacije sovjetske i istočnonemačke vojske. Sada je ovaj toranj oblika lopti za golf koji je u stanju raspada moguće posetiti i videti razmere paranoje iz vremena Hladnog rata.

Tojfelsberg stanica za prisluškivanje

Tojfelsberg stanica za prisluškivanje

Državni zatvor Misurija (SAD)
Ova mračna institucija otvorena je 1836, a zatvorena pre 10 godina, služila je kao neka vrsta čekaonice za osuđenike na smrt u američkoj saveznoj državi Misuri. Sada se u njoj organizuju ture, a posetioci koji pre ulaska potpišu dokument kojim na sebe preuzimaju odgovornost za slučaj da im na glavu padne deo propale građe, mogu da vide gasne komore korišćene za egzekucije.

Državni zatvor Misurija

Državni zatvor Misurija

Ostrvo Hašima (Japan)
Poznato i kao Ostrvo borbeni brod zbog karakterističnog oblika, ova mala rudarska zajednica u blizini poluostrva Nagasaki nekada je imala više od 5.000 stanovnika. people. U njoj se od 1887. do 1974. nalazio industrijski i stambeni kompleks, a vlasnik kompanija “Micubiši” zatvorila ju je u vreme kada je Japan počeo da ugalj kao glavni energent zamenjuje naftom. Posete su počele 2009.

Ostrvo Hašima

Ostrvo Hašima

Tajnhem, Dorset (Velika Britanija)
Zovu ga i “selo koje je umrlo za Englesku”. Mala ribarska zajednica na obali Dorseta postojala je do 1943, kada su vlasti preuzele vlasništvo nad zemljištem u okviru priprema za Dan D, odnosno iskrcavanje u Normadiji. Za razliku od drugih sela čije je zemljište država konfiskovala, meštanima Tajnhema nije dozvoljeno da se vrate kući i ta oblast sada pripada britanskom Ministarstvu odbrane.

Tajnhem

Fordlandija (Brazil)
Nazvana je po svom osnivaču Henriju Fordu, a bila je pokušaj američkog proizvođača automobila i industrijalca da stvori nezavisni izvor gume za svoja vozila, kako ne bi zavisio od postojećih monopola. Ford je kupio ogroman posed u Amazonu i počeo usred džungle da gradi u američkom stilu. Projekat grada sa golf terenom, bibliotekom i bolnicom pokazao se kao potpuni promašaj..

Fordlandija

Fordlandija

Piramiden, Svalbard (Norveška)
Najsevernija lokacija na svetu na kojoj ste mogli da nađete parvi koncertni klavir. Rusko rudarsko naselje u arhipelagu Svalbard postojalo je sve do 1998. kada je iskopana i poslednja zaliha uglja. U naselju sa velikim sovjetskim spomenikom postojalo je dečije igralište, sportska hala i pomenuti klaviri. Do njega se sada stiže motornim sankama, nakon deset sati putovanja brodom

Piramiden

Piramiden

Spinalonga (Grčka)
Malo stenovito ostrvo kod obale Krita ima bogatu istoriju i na njemu se nalazi mletačka tvrđava, a u skorije vreme bilo je jedna od poslednjih kolonija leproznih u svetu. Oboleli su tu živeli u maloj zajednici od 1903. do 1957, a u naselju su imali berbernicu, crkveno pozorište i bioskop. Kada je 50-ih godina otkriven lek protiv lepre, većina pacijenata se oporavila i napustila ostrvo koje sada obilaze turisti.

Spinalonga

Spinalonga

Mineral de Pozos (Meksiko)
Ovo bivše rudarsko naselje je 2012 proglašeno za “Pueblo Mahiko” ili “Magični grad” Meksika, kao priznanje za kulturni i istorijski značaj koji je imalo. Građevine u njemu datiraju čak i iz 16. veka, a tokom 90-ih godina prošlog veka u njega su počeli da se doseljavaju umetnici, pa je mesto u poslednjoj deceniji popularno među posetiocima koji razgledaju hacijende i nedovršenu crkvu.

Mineral de Pozos

Mineral de Pozos

Sent Elmo, Kolorado (SAD)
Jedan od najbolje očuvanih gradova duhova u Koloradu i još jedna ikona zlatne groznice, nastao je 1880. i održao se do 1922, kada su po legendi svi preostali stanovnici seli na voz i otišli odatle. U Glavnoj ulici, usred nedođije, nalaze se uredno poslagane drvene kuće, za turiste leti otvaraju i radnju, a onaj ko želi može tu da privremeni prijavi boravak i prespava u jednoj od kuća.

Sent Elmo

Sent Elmo

Izvor: blic.rs