Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana

by | February 18, 2014
Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana

Stajati na obroncima Kava Ijen znači biti okružen lepotom. Jezero u vulkanskom krateru je predivne, tirkizne boje a pejzaž ostavlja utisak pogledima na more. Beli dim koji izgleda poput pare izlazi iz stena dodajući nadrealni utisak celoj slici.

Ali izgled može varati. Ono što izgleda kao spokojan bazen je ustvari 182 metra duboko jezero sumporne kiseline, a nadrealna para predstavlja otrovna sumporna isparenja.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika2

Uprkos svojoj božanstvenoj lepoti, ovo jezero predstavlja kotao vatre i dima koji je smrtonosan isto koliko i očaravajuć. Niko ovo ne zna bolje od hrabrih rudara koji svakodnevno dolaze ovde da iskopavaju toksični sumpor po kojem je vulkan poznat.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika3

Vulkan Ijen je lociran u istočnoj Java indonezijskoj provinciji. Krater pod imenom Kava Ijen nastao je pre oko 3.500 godina kada su tri velike erupcije izazvale obrušavanje cele površine u vulkan što je stvorilo kotlinu ispunjenu vodom koju znamo danas.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika4

Ovaj krater danas predstavlja oko 1 km široko jezero koje je ujedno i najotrovnije jezero na svetu i ujedno jedno od najvećih rudnika sumpora u Indoneziji.
Rudari koji rade u ovom rudniku koji radi po veoma zastareloj tehnologiji često nemaju zaštitnu opremu iako su svakodnevno izloženi otrovnim isparenjima koja su toliko otrovna da vremenom nagrizaju i njihove zube.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika5

Geolozi smatraju da ovaj prelepi vulkan nije opasan samo za siromašne rudare koji u njemu rade već i za okolno stanovništvo. Oni upozoravaju da kisele vode iz vulkanskog kratera mogu da ugroze milion stanovnika koji nastanjuju ovu oblast Indonezije pošto su naučnici utvrdili kontaminaciju okolnih izvora vode sumporom.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika6

Nisu svi koji dolaze do ovog vulkana rudari. Ovo mesto koje bi se moglo nazvati i grotlo pakla privlači veliki broj turista iz celog sveta kako jezeru raste popularnost.
Možda će ovi turisti sa sobom kući poneti, pored sećanja na veličanstveno jezero i vulkansku regiju, i sećanja na patnje rudara koji ovde rade.

Varljiva lepota indonezijskog smrtonosnog vulkana slika7

Izvor: environmentalgraffiti.com