Veličanstvene Tufa kule u Kaliforniji

by | 2 maja, 2014
Tufa kule

Jezero Mono je plitko, slano jezero u blizini pustinje na istočnim obroncima planine SIjera Nevada u Kaliforniji. Najimpresivnija karakteristika ovog jezera su dramatične Tufa kule koje izranjaju iz površine vode. 

Tufa kule slika 2

Jezero nema ispust u okean i ovo utiče na stalan porast saliniteta vode. Kao rezultat izuzetno visokog saliniteta u jezeru Mono ne žive ribe. Ipak, u njemu obitava mnošto račića a i veoma je bitna stanica za preko 2 miliona ptica selica koje se ovde odmaraju na svom putu ka Južnoj Americi i Tropima. One se ovde hrane račićima, svijaju gnezda i odgajaju mlade.

Tufa kule slika 3 Tufa kule slika 4 Tufa kule slika 5

Dramatični Tufa tornjevi krase ovaj neobičan krajolik. Nastali su zahvaljujući podvodnim izvorima koji su bogati kalcijumom i koji se mešaju sa vodom iz jezera koja je bogata karbonatima. Rezultat sjedinjavanja ovih minerala su upravo Tufa tornjevi.
Tokom vremena, mineralne soli su se nagomilavale i stvorile imoresivne kamene formacije. Kada je nivo jezera opao, tornjevi su postali potpuno ogoljeni i izloženi pogledima.

Ali opadanje nivoa vode nije bio prirodna pojava, veče je izazvana dejstvom čoveka. 1941. godine Los Anđeles je počeo da reguliše vodene tokove koji su se ulivali u jezero tako da oni više nisu oticali u jezero.

Tufa kule slika 6

Do 1982. godine nivo vodene površine opao je za čitavih 15 metara, otkrivajući Tufa tornjeve pogledu ljudi i istovremeno ozbiljno ugrožavajući životinjske vrste koje su zavisile od jezera. Smanjio se broj račića što je uticalo na ptice koje su se njima hranile. Još jedna stavka koja je uticala na ptice je i činjenica da je sada ostrvo, koje se nekada nalazilo na sredini jezera, postalo povezano sa kopnom tako da je mnogim predatorima bilo omogućeno da dođu do ptica što je uticalo da one počnu da menjaju svoje stanište.

Tufa kule slika 7 Tufa kule slika 8 Tufa kule slika 9

Međutim, ova priča ima srećan rasplet. Izveštaj iz 1988. godine je ukazao da će se jezero toliko isušiti da će to drastično uticati na ekosistem i sve životinje koje ga nastanjuju i od njega zavise. Kalifornijska vlada je reagovala i zaštitila ovo jezero tako da je nivo vode znatno podignut do 2012. godine. Poslednjih godina su velike suše pogodile region tako da je ovo usporilo postizanje cilja – vraćanje nivoa jezera na prihvatljiv nivo – ali se tom cilju i dalje teži.

Izvor: amusingplanet.com