Veselo selo mornara Popaja na Malti

by | March 8, 2014
Popajevo selo na Malti

Kada je studio Volt Dizni odlučio da u saradnji sa kompanijom Paramaunt snimi film o Popaju, produkcijiski tim je odabrao ovaj slikoviti kutak na Malti kao lokaciju Popajevog idiličnog sela Svitehejev (Sweethaven – u bukvalnom prevodu slatko utočiste). 

Popajevo selo na Malti slika 2 Popajevo selo na Malti slika 3 Popajevo selo na Malti slika 4

Izgradnja seta za film započeta je u junu 1979. godine. Ekipa od 165 ljudi je sedam meseci gradila selo od 19 drvenih građevina.

Snimanje filma započeto je u januaru 1980. godine a film „Mornar Popaj“ sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi je premijerno prikazan u decembru iste godine.

Popajevo selo na Malti slika 5 Popajevo selo na Malti slika 6 Popajevo selo na Malti slika 7

Sve građevine koje čine set za snimanje filma i dan danas stoje na malom ostrvu na Malti, otvorene su za javnost kao muzej na otvorenom i služe za porodičnu zabavu. 

Popajevo selo na Malti slika 8 Popajevo selo na Malti slika 9

Osim samog sela, postoje ture kroz zaliv, audio-vizuelne predstave koje prikazuju scene iz filma i konstrukcije seta to jest sela, vodene tramboline, mini golf i druge igre i zabavne aktivnosti.

Popajevo selo na Malti slika 10 Popajevo selo na Malti slika 11

Selo mornara Popaja ima i svoj zvanični vebsajt na kojem se mogu otkriti različite informacije vezane za mesto i turističke mogućnosti koje nudi.

Izvor: amusingplanet.com