Zemlja ili druga planeta? Nestvarni prizori iz ledene pećine

by | November 4, 2014
Pećina na Kamčatki

Osvetljena tirkiznom, zelenom, plavom i ljubičastom, izvajana u oštrim krhotinama, ovledena pećina svakako ne izgleda kao da je sa ovog sveta.

Ipak, ona je i te kako stvarna i nalazi se u Rusiji, a zapanjujući prizor efekat je rezultat sunčevih zraka koji prodiru kroz ledene glečere.

U toplo proleće pored vulkana na poluostrvu Kamčatka prolazi voda koja oblikuje ove prelepe providne tunele. Kako se slojevi leda tope godinama, tako za sobom ostavljaju ovaj svetleći efekat unutar pećine.

Pećina na Kamčatki

Pećina na Kamčatki

Fotograf Sergej Karsnoščekov (28) čekao je do leta kako bi krenuo u ekspediciju, ali se pribojavao da bi delovi pećine duge jedan kilometar mogli da se uruše.

Ipak, radoznalost ruskog fotografa na kraju je bila jača što je rezlutiralo neverovatnom kolekcijom fotografija koje ostavljaju bez daha.

Pećina na Kamčatki

Pećina na Kamčatki

Veoma teško je uopšte i doći do pećine jer vam treba posebno vozilo prilagođeno ovakvom terenu. Proveo sam nekoliko dana oko pećine, ali ne toliko mnogo vremena unutra. Plašio sam se da bi krov mogao da se uruši jer se nalazi toliko blizu aktivnog vulkana – rekao je Krasnoščekov.

Međutim, kako kaže, na kraju ipak nije mogao da odoli a da ne napravi nekoliko dobrih fotografija i odvažio se da ušeta unutra.

Boje unutra su zaista nestvarne. Kada uđete unutra, imate osećaj kao da ste zakoračili na drugu planetu. Unutra je i zastrašujuća tišina, ali ipak plava boja je ono što najviše ostavlja bez daha – dodaje.

Pećina na Kamčatki

Pećina na Kamčatki

Ova pećina izgleda ovako zato što sunčevi zraci pokušavaju da se probiju kroz led, i fotograf dodaje da nikada ništa slično nije video u žiotu.

– Unutra je bilo hladno, ali prizor me je toliko zasenio da to nisam ni primetio. Na kraju nisam želeo da izađem – rekao je Karsnoščekov.

Pećina na Kamčatki

Pećina na Kamčatki

Sergej Karsnoščekov takođe je fotografisao i vulkansku erupciju na Kamčatki koja je inače dom više od 100 vulkana od kojih se pojednini nalaze na UNESKO listi Svetske baštine.

Izvor: blic.rs