IKEA: 15 fascinantnih i zabavnih činjenica koje će vas iznenaditi

by | August 3, 2023
IKEA: 15 fascinantnih i zabavnih činjenica koje će vas iznenaditi

IKEA, gigant nameštaja i dodatne opreme za dom, stremi ka globalnoj dominaciji, ali da li znate ove interesantne činjenice o ovoj omiljenoj kompaniji za uređenje doma?

Ovo možda niste znali o IKEA kompaniji

1. IKEA je osnovana davne 1943. godine

Ingvar Kamprad, koji je nažalost preminuo 2018. godine u svojoj 91. godini, imao je samo 17 godina kada je osnovao IKEA-u kao posao prodaje putem pošte – koji je prvobitno prodavao samo male predmete, poput okvira za slike. Originalna prodavnica sada je muzej na osnivačkom mestu.

2. Ime IKEA je zapravo akronim

Da li znate da je ime IKEA akronim koji se sastoji od inicijala imena osnivača, Ingvara Kamprada, farme gde je odrastao, Elmtaryd, i njegovog rodog sela koje slučajno nosi ime Agunnaryd?

3. Prvi komad nameštaja rasklopivog tipa nije bio prodan sve do 1956. godine

Rasklopivi nameštaj je izumio Šveđanin Gillis Lundgren (on je dizajnirao knjižnu policu Billy), crtač koji je bio angažovan od strane Ingvara Kamprada. Kada nije mogao smestiti drveni sto u prtljažnik automobila, odlučio je da odvrne noge kako bi ga prilagodio.

Prvi komad IKEA rasklopivog nameštaja bio je Lovet, stoličica u obliku lista, koja se prvi put pojavila u katalogu 1956. godine.

4. Billy je nedavno proslavio 40. rođendan

Da li imate Billy knjižnu policu? Pa, niste jedini! U poslednjih pet godina, prodato je gotovo 4,6 miliona Billy knjižnih polica u Velikoj Britaniji. Širom sveta je prodato više od 41 milion jedinica do 30. godišnjice Billy-ja 2009. godine – što bi, kada bi ih sve poređali u liniju, bilo preko 70.000 kilometara dugačko.

5. Globalno se uvede 2000 proizvoda u asortiman svake godine

Tri najprodavanije kolekcije u Velikoj Britaniji su Malm, Hemnes i Komplement.

6. Svaki proizvod je nazvan prema stvarnim švedskim rečima

Budući da je Kamprad bio disleksičan, proizvode je nazivao pravim imenima i rečima, jer mu je to olakšavalo identifikaciju. Zavese u IKEA-i dobijaju matematičke geometrijske termine, dok su proizvodi za kupatilo nazvani po jezerima, rekama i zalivima.

7. Cena je na prvom mestu

IKEA se ponosi time što je pristupačna, a ne jeftina. Da bi se to uvek obezbedilo, dizajnerski tim radi unazad od cene – određujući cenu koju treba postići, zatim dizajnirajući i nabavljajući materijale kako bi tu cenu učinili mogućom.

8. Velika Britanija je lider u prodaji ramova za slike

IKEA Velika Britanija je najveće tržište po prodaji ramova za slike od svih IKEA tržišta širom sveta.

9. Prosečna veličina IKEA prodavnice je 300.000 kvadratnih stopa

To je ekvivalentno 42 teniska terena. Najveća IKEA na svetu nalazi se u Stokholmu i pokriva impresivnih 594.000 kvadratnih stopa.

10. Prodaju cele kuće Da, zaista!

Kompanija zapravo prodaje rasklopive kuće po delu cene regularne kuće – bez potrebe za agentima za nekretnine. BoKlok kuće su lansirane u Švedskoj 1996. godine. BoKlok je koncept kuća zasnovan na ideji o “modernim domovima za mase”.

11. IKEA kreveti su dobri za pravljenje beba

Statistike pokazuju da je otprilike jedan od svakih 10 Evropljana začet u IKEA krevetu.

12. Više od 11,6 milijardi švedskih ćufti je prodato samo u Velikoj Britaniji

Kamprad je prvi put otvorio restoran u prodavnici IKEA-e 1960. godine nakon što je shvatio da previše ljudi poseti prodavnicu, ali odlazi bez kupovine jer su gladni. Sada postoje i bezmesne ćufte koje doprinose vrednosti.

13. Zapošljavaju preko 147.000 ljudi

Zaposlene nazivaju saradnicima. To je jedna od najpodsticajnijih kompanija koja podstiče napredovanje u karijeri za sve svoje saradnike.

14. Štampano je više kopija IKEA kataloga nego Biblije

IKEA katalog se distribuira u više od 180 miliona primeraka na 29 različitih jezika godišnje, u poređenju sa oko 100 miliona Biblija. Katalog postoji od 1951. godine i navodno zauzima gotovo 70% marketinškog budžeta.

15. Blizu su globalnoj dominaciji

Grupa IKEA ima poslovanje u 42 zemlje širom sveta. Samo 2014. godine, imali su 716 miliona poseta prodavnicama, 1,5 milijardu poseta Ikea.com i 46 miliona poseta aplikaciji.


Borjana Božić

Tirachard/gettyimages