Najcenjeniji vintage komadi IKEA nameštaja koji dostižu visoke cene

by | September 5, 2023
Najcenjeniji vinatge komadi IKEA nameštaja koji dostižu visoke cene

Ikea je postala sinonim za pristupačan i funkcionalan nameštaj, ali neki stariji komadi ovog švedskog giganta su postali pravi kolekcionarski dragulji.

Vintage komadi IKEA nameštaja

Otkrijmo neke od vintage IKEA komada koji se prodaju po visokim cenama na aukcijama i buvljacima u 2023. godini.

Od kojih materijala je napravljen nameštaj popularnog brenda IKEA

Članak se nastavlja posle reklama

Impala fotelja, Gillis Lundgren za IKEA (1972)

Gillis Lundgren, autor čuvene police Billy, dizajnirao je Impala fotelju koja odiše duhom sedamdesetih. Njene svetle boje, tubularna struktura i udobne krive linije čine je jednim od najtraženijih komada nameštaja među kolekcionarima, dostižući cenu od skoro 5.000 evra na aukcijskim sajtovima.

Vilbert stolica, Verner Panton za IKEA (1993)

Vilbert stolica, rezultat saradnje sa danskim dizajnerom Verner Pantom, privlači pažnju svojom jednostavnom siluetom i četiri obojene melaminske ploče koje su okviru delikatno obložene crnim rubom. Ovih 3.000 ograničenih izdanja danas se prodaju po ceni od oko 1.000 evra po komadu.

Članak se nastavlja posle reklama

Amiral fotelja, Karin Mobring za IKEA (1970)

Karin Mobring, poznata kao prva dama IKEA dizajna, stvorila je Amiral fotelju koja je brzo postala popularna zbog svoje tubularne čelične strukture i debelog kožnog presvlake. Iako je proizvodnja prvobitne verzije prekinuta zbog pakovanja, ova fotelja je danas tražena, dostižući cenu od gotovo 3.500 evra za par.

Članak se nastavlja posle reklama

IKEA vintage komadi nameštaja: Oti stolica, Niels Gammelgaard za IKEA (1980)

Oti stolica, dizajnirana od strane danskog dizajnera Nielsa Gammelgaarda, podseća na rad italijanskog dizajnera Harryja Bertoia. Njena jednostavnost oblika i čvrsta metalna konstrukcija su je vinule na astronomske cene na aukcijama, sa cenama dostižući oko 1.000 evra za komad.

Članak se nastavlja posle reklama

Skye fotelja, Tord Björklund za IKEA (1980)

Skye fotelja, dizajnirana od strane Torda Björklunda, kombinuje eleganciju sinuoznih linija, hromirane tubularne strukture i presvlaku od braon kože. Ovaj vremenski neopterećen komad dostiže cene do 2.295 evra na određenim prodajnim mestima.

Članak se nastavlja posle reklama

Cavelli fotelja, Bengt Ruda za IKEA (1959)

Cavelli fotelja je postavila rekord za prodaju vintage IKEA komada na aukcijama, dostižući neverovatnih 18.000 evra. Ova fotelja, dizajnirana 1959. godine, je pravo blago za ljubitelje starih IKEA komada, a postoje samo pet kopija ovog modela, čineći je izuzetno retkom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi vintage komadi IKEA nameštaja su postali pravi kolekcionarski dragulji i dokazuju da vrednost dobrog dizajna traje vekovima. Ako slučajno imate neki od ovih komada, možda je vreme da razmislite o njihovoj vrednosti.


Borjana Božić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus