Od kojih materijala je napravljen nameštaj popularnog brenda IKEA

by | August 30, 2023
Od kojih materijala je napravljen nameštaj popularnog brenda IKEA

IKEA je globalno poznata kompanija koja se ističe svojim pristupačnim i modernim nameštajem.

IKEA nameštaj: Materijali

Njihova posvećenost održivim i pristupačnim materijalima čini njihove proizvode privlačnim za mnoge potrošače. Ovaj članak istražuje različite vrste materijala koje IKEA koristi za izradu svog nameštaja, s naglaskom na održivost i pristupačnost.

Iverica – Praktičnost i pristupačnost

Veći deo IKEA nameštaja izrađen je od iverice sa glatkom belom završnom obradom. Ova gustoko komprimovana ploča pruža lakši komad nameštaja od punog drveta. Iverica se obično koristi u dva oblika: ekstrudirana i presovana. Ekstrudirana iverica je kombinacija vlakana niske gustine i iverice, presovana i zatim ekstrudirana. Ovaj proces često proizvodi tipične, glatke ploče koje su karakteristične za IKEA nameštaj. S druge strane, presovana iverica se pravi od sirovog drveta koje se melje i meša sa smolom i voskom. Nakon toga se podvrgava visokom pritisku kako bi se stvorila glatka ploča idealna za različite komade nameštaja.

Puno drvo – Prirodna lepota

Iako je iverica čest materijal, IKEA takođe koristi puno drvo za neke od svojih komada nameštaja. Često koriste vrste kao što su bor, breza, bukva, bagrem i eukaliptus. Takođe, drvo gumenog drveta koriste kao održivu alternativu. Primeri serija nameštaja od punog drveta su “Tarva” i “Hemnes”. “Tarva” serija uključuje komode i okvire za krevete od masivnog, neobrađenog borovog drveta, dok “Hemnes” serija nudi nameštaj od punog bora u raznim završnim obradama.

Metal – Moderan i izdržljiv

Metal je jedan od najkorišćenijih materijala za IKEA nameštaj. Metal se koristi za izradu ormana, fijoka, polica, okvira kreveta, stolova i ukrasnih predmeta. Njegova izdržljivost i moderan izgled čine ga popularnim izborom za moderno uređenje doma.

Plastika – Praktičnost i raznovrsnost

Plastika je često prisutna u IKEA linijama za skladištenje i kućni pribor. Pristupačna cena i raznovrsnost oblika čine je korisnim materijalom za mnoge namene. Osim toga, IKEA se obavezala da će do 2030. koristiti samo recikliranu i obnovljivu plastiku za svoje proizvode, što ukazuje na njihovu posvećenost održivom razvoju.

Ikea nameštaj: Održivost u fokusu

IKEA je preduzela značajne korake ka održivosti. Korišćenje bambusa kao brzorastućeg materijala sa malim zahtevima za đubrivom i upotreba reciklirane plastike samo su neki od primera. Takođe, kompanija se trudi da koristi premaze i lepkove bez formaldehida, a takođe ne dozvoljava upotrebu PVC proizvoda.

IKEA: 15 fascinantnih i zabavnih činjenica koje će vas iznenaditi

IKEA se ističe svojom posvećenošću pristupačnosti i održivosti u izradi nameštaja. Njihova upotreba različitih materijala kao što su iverica, puno drvo, metal i plastika omogućava kreiranje raznovrsnih komada nameštaja koji zadovoljavaju različite potrebe potrošača, čineći ih istovremeno lepim i pristupačnim.


Borjana Božić

leventince/gettyimages