Bled

10 najlepših mesta na Balkanu za posetu tokom leta

Na Balkanskom poluostrvu se nalaze neke od najpoznatijih turističkih destinacija u Evropi. Ceo region nudi bogatu istoriju, domaću hranu, avanture i neka od najlepših prirodnih okruženja na svetu.

Sa oko 15 zemalja koje su delom ili celom površinom na Balkanskom poluostrvu, svaki posetilac može da bira gde da ide i sigurno neće pogrešiti.

Portal za putovanja Earthtraveling.com preporučuje deset najlepših i najpoželjnijih destinacija koje bi trebalo posetiti već ovog leta.

Bledsko jezero – Slovenija

Ovaj mali alpski grad na severozapadu Slovenije nalazi se na obali jezera Bled, čija plava boja vode okružuje malo ostrvo i malu baroknu crkvu. Nakon dvosatne šetnje oko jezera, posetite sednjevjekovni dvor na vrhu brda za panormaski pogled, a zatim vratite energiju uz lokalni specijalitet: kremšnitu koja se služi godinama u hotelu Park.

Bledsko jezero - Slovenija

Bledsko jezero – Slovenija

Plitvička jezera – Hrvatska

U jednom parku možete posetiti velike vodopade, jezera, šumu… Boje jezera idu od azurno plave do zelene, pa i sive. Boja vode se neprestano menja zavisno od količine minerala ili organizama prisutnih u jezeru i nivoa pod kojim sunčeva svetlost pada na vodu. Šesnaest jezera formiranih prirodnim putem branama sedre je podeljeno na donja i gornja jezera. Plitvička jezera su sigurno lokacija za istinsko divljenje prirodi.

Plitvička jezera - Hrvatska

Plitvička jezera – Hrvatska

Sveti Stefan – Crna Gora

Crna Gora je država na Balkanu, na obali Jadranskog mora. Ovo je istinski balkanski dijamant. Na obali, blizu Budve, nalazi se resort Sveti Stefan sa sobama u vidu koliba iz 15. veka, spa ponudom, restoranom i ostalim hotelskim sadržajima.

Sveti Stefan - Crna Gora

Sveti Stefan – Crna Gora

Meteori – Grčka

Meteori su područje u Tesaliji (centralna Grčka), a Kalampaka je grad nastao na kamenim tornjevima Meteora. Ono što je čini posebnom su samostani na vrhu kamenih tornjeva. Ti samostani, vrhovi na koje se treba popeti i putevi za pešačenje dovode mnoge turiste baš na Meteore.

Meteori - Grčka

Meteori – Grčka

Mostar – Bosna i Hercegovina

Nalazi se na reci Neretvi i jedan je od istorijskih gradova Bosne i Hercegovine. Takođe, jedan je od retkih gradova sa bogatom kolekcijom otomansko-islamske arhitekture. Glavno obeležje ovog grada, Stari most, sagradili su na reci Neretvi Otomani još davne 1556. godine.

Mostar - Bosna i Hercegovina

Mostar – Bosna i Hercegovina

Ohridsko jezero – Makedonija

Ohridsko jezero ležI u dolini između Ohrida i Struga, na granici između Makedonije i Albanije i sedmo je najdublje jezero u Europi. Voda Ohridskog jezera potiče uglavnom od mnogobrojnih izvora na površini i ispod zemlje. Zbog toga ga mnogi naučnici smatraju jedinstvenim. Ohridsko jezero je broj jedan na listi turističkih destinacija u Makedoniji, što čini gradove Ohrid i Struga najposećenjim gradovima u ovoj zemlji.

Ohridsko jezero - Makedonija

Ohridsko jezero – Makedonija

Nesebar – Bugarska

Nesebar je jedan od najstarijih gradova u Bugarskoj. Grad, koji se nalazi na poluostrvu, u Crnom moru, sastoji se od dva dela koji su povezani kanalom. U jednom delu su smeštene stare zgrade i crkve, a na ulazu u stari deo Nesebara postoje i ostaci bedema. 1983. godine su spomenici kulture iz ovog mesta dodati na UNESCO popis svetske kulturne baštine. Tokom poslednjih deset godina naselje se pretvorilo u moderni evropsku grad sa atraktivnim hotelima i nudi odlične uslove za turiste. Plaže su čiste, a ljubiteljima mora i kupanja je na raspolaganju bogata ponuda za kupanje, ronjenje i ribolov.

Nesebar - Bugarska

Drakulin dvorac – Rumunija

Turisti koji posete Rumuniju, sigurno su obišli i Drakulin dvorac koji se nalazi u neposrednoj blizini Brašova u Rumuniji. To je popularna turistička atrakcija u ovoj zemlji, a njegova istorija datira iz 13. veka.

Drakulin dvorac - Rumunija

Drakulin dvorac – Rumunija

Sarande – Albanija

Sarande je jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji. Ona je poznata po svojoj vedroj, elegantnoj i romantičnoj auri koja je posebna za zaljubljene parove. Sarande se nalazi u idiličnom zalivu u Jonskom moru, a okruženo je netaknutom plavom vodom, peščanom plažom i šetalištima.

Sarande - Albanija

Sarande – Albanija

Niš – Srbija

Niš je kulturno, industrijsko i administrativno središte na reci Nišavi u Srbiji. Niška tvrđava, arheološko nalazište i Ćele kula su samo neke atrakcija u ili oko Niša koje treba posetiti. Niška tvrđava je važan istorijski spomenik koji se izdiže na desnoj obali reke, sa pogledom na naselja starija od dva milenijuma.

Niš - Srbija

Niš – Srbija

Izvor: b92.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije