Fantastična i neobična jezera sveta

by | August 7, 2014
Jezera

Odmor na jezeru kod mnogih budi nostalgične uspomene na kućicu na obali, mirnu, przozračnu vodu i ničim narušen mir. Postoje, međutim, i jezera koja nude mnogo neobičniji, egzotičan i neočekivan utisak, ili pak koja imaju neka posebna, lekovita, ali i smrotonosna svojstva. Pošto su uglavnom zatvorene vodene površine i samoodrživi ekosistemi, ona su i eksperimentalne epruvete naše planete, sa neviđenom sposobnošću da razviju osobine i živa bića kakvih nema nigde drugde na planeti.

Jezero Dominika

Jezera slika 2

Jezera slika 2

Koliko jaja bi ovde moglo da se skuva? Uzavrelo jezero Dominika u Zapadnoj Indiji neprestano vri, tako da niko ne može tačno ni da mu izmeri temperaturu. … Naučnici veruju da je drektno povezano s vulkanskom magmom.

Jezero Tus

Jezera slika 3

Jezera slika 3

Vode jezera Tus u Ruskom regionu Kakasija lekovite su i zasićene mineralima. Zbog toga Rusi iz cele zemlje tokom leta dolaze ovamo, da se kupaju u njegovoj lekovitoj vodi sa crnim i plavim naslagama i mažu lekovitim blatom.

Jezero Medisin

Jezera slika 4

Jezera slika 4

Medisin lejk u Kanadi možda ne izgleda čudno, ali zimi ga je veoma teško pronaći. Gubi se u 16km dugim podzemnim pećinama, da bi se zatim ponovo pojavilo na površini u Kanjonu Malinj. Indijanci su ga nazivali Magičnim jezerom.

Jezero Mekenzi

Jezera slika 5

Jezera slika 5

Jezero Mekenzi, Australija. Smešteno je na Ferjzerovom ostrvu, oko 130 km dugom peščanom jezičku koji zalazi u koralno more, i puni se isključio svežom vodom koja padne u vidu kiše. Stoga je suviše kiselo da bi u njemu bilo života, kako biljnog, tako i životinjskog. Zbog kristalno čiste vode i nanarušene divljine koja ga okružuje, deo je svetske prirodne baštine.

Mrtvo more

Jezera slika 6

Jezera slika 6

Mrtvo more i u Izraelu i Jordanu: deset puta slanije od bilo kog drugog jezera na planeti (35 % u poređenju sa 3,5%). Ovo more je zapravo jezero, koje leči kožu i zglobove, a sa 1.486 m ispod nivoa mora najniže je mesto na planeti.

Jezero La Bre Pič

Jezera slika 7

Jezera slika 7

Jezero La Bre Pič u Trinidadu: Čini ga oko 10 tona tečnog asfalta i najveća je prirodna asaltna jama na svetu. Tople, sumporne basene (poput ovog na slici) koj i se oko njejga pojavljuju u kišno0j sezaoni tamošnje stanovništvo naziva Izvorima mladosti.

Jezero Natron

Jezera slika 8

Jezera slika 8

Jezero Natron, u Rift Veliju u Tanzaniji . Životinje doslovno pretvara u kamen. Temperatura mu je i do 140 stepeni, a voda na obalu redovno izbacuje doslovno skamenjena tela slepih miševa i ptica, koje odraz na njegovoj površini mami da zarone.

Jezero Manikugan

Jezera slika 9

Jezera slika 9

Jezero Manikugan, u Kanadi. Jedino poznato jezero koje ima prstenast oblik, nastalo je pre 200 miliona godina, od udara asteroida prečnika 5km – petog po veličini koji je ikada udario u Zemlju. Ostrvo u jezeru ima veću površinu od vode.

Izvor: blic.rs