Neodoljivi šarm Amsterdama

by | November 25, 2014

Holandska prestonica ima razloga za slavlje ove godine, a najvažniji je taj što se 13. aprila ponovo otvara fantastični Rijksmuseum posle 10 godina renoviranja.

Posle kraćeg zatvaranja zbog radova, 1. maja biće otvoren i susedni Muzej Van Goga. Iako se ulaz u ove muzeje plaća, šetnja prelepim Amsterdamom je, naravno, besplatna.

Evo šta treba obići: 

Kanali

Ne slavi samo Rijksmuseum, nego i amsterdamski kanali kojima je ove godine 400. rođendan.

Sa kanala možete posmatrati divne vile iz 17. veka, pretvorene u gostionice i uzane zgradne koje ponekad liče kao da će se srušiti.

Prsten kanala počinje u Singelu u kom se nalazi plutajuća cvetna pijaca. Zatim se prolazi kroz Herengraht, Kajzershraht i na posletku Prinsengraht.

Kanali

Kada ožednite, posetite neki od “brown cafes”, malih barova nazvanih po enterijeru napravljenom od tamnog drveta i poručite piće.

Ako posetite Ulicu crvenih fenjera, što je slučaj sa većinom turista, primetićete da je ona smeštena oko dva istorijska kanala Oudezijds Voorburgwal i Oudezijds Achterburgwal.

Begijnhof

Zveka tramvaja i zvonjava bicikala može biti naporna za uši, ali postoji skriveno mesto u srcu Amsterdama koje treba posetiti ako vam treba malo mira.

To je Begijnhof, mala travnata površina okružena prelepim kućama iz 17. i 18. veka koje su nekada naseljavale za pobožne katolkinje bez muževa.

Begijnhof

U parku se nalazi i mala engleska reformistička crkva i katolička kapela.

Ako ne uspete da pogledate čuvenu Rembrantovu “Noćnu stražu” u Rijksmuseum-u, odmah iza ugla Begijnhofa nalazi se pravi dragulj grada i to potpuno besplatan – Schuttersgalerij, odnosno Galerija građanske straže.

Vondelpark

Najpoznatiji park u gradu nalazi se nedaleko od Muzejskog trga i odlično je mesto za izlet.

Vondelpark

Ovaj park od 47 hektara ima ribnjake, staze oivičene drvećem, dečja igrališta, pozorište na otvorenom i kafiće.

Ovde možete iznajmiti rošule, ali je najbolje da ponesete ćebence i sedeći na njemu posmatrate prolaznike. Obavezno obiđite Pikasovu skulpturu ribe na jednoj od livada.

EYE

Jedna od najnovijih znamenitosti Amstrerdama je institut filma EYE smešten na severnoj obali kanala Ij.

EYE

Iako se ulaz u bioskop plaća, kafić i terasa su otvoreni za sve koji su spremni da plate kafu ili lagan obrok. Odavde se pruža prelep pogled na kanal i panoramu grada.

Pijace

Amsterdamsko bogatstvo nastalo je zahvaljujući njihovoj luci i trgovcima koji su prodavali sve – od lala do egzotičnih začina.

Nešto malo od njihove trgovačke prošlosti možete videti i danas na savremenim pijacama. Najpoznatija je Albert Cuyp u Pijp delu grada gde se prodaje sve i svašta.

Pijace u Amsterdamu

Najlepša je Noordermarkt, pijaca na kojoj možete kupiti robu direktno od proizvođača. Nalazi se kod Noorderkerk crkve odmah pored Prinsengracht kanala.

Najbolja buvlja pijaca je Waterloo trg koja radi svim danima osim nedelje.

Izvor: b92.net

 


Tags: