Drevni podvodni grad u Kini

by | 7 maja, 2018
Drevni podvodni grad u Kini

U dubinama kineskog jezera Qiandao krije se blago. Drevni grad Shi Cheng, poznat takođe i kao Grad lavova, lociran u provinciji Zheijang, već 53 godine leži na dnu jezera.

Shi Cheng je osnovan pre više od 1.300 godina, u dolini okruženoj Planinama pet lavova. Kada je kineska vlada odlučila da joj je potrebna nova hidroelektrana, brana i veštačko jezero su konstruisani i grad je ostao na dnu ovog novog vodenog tela.

Drevni podvodni grad u Kini slika2

Danas, ovaj drevni grad leži na dubini od 15 do 35 metara. Baš kao i Machu Pichu u Peruu, ovaj podvodni grad je bio zaboravljen do nedavno, dok se ponovo nije probudilo interesovanje za njega i to zbog njegovog potencijala za turizam.

Drevni podvodni grad u Kini slika3 Drevni podvodni grad u Kini slika4

Lokalna uprava je uvidela da bi se turistima moglo ponuditi ronjenje i istraživanje podvodnog grada. 2001. godine prva istraživačka ekspedicija je zaronila i otkrila grad u potpuno netaknutom stanju. Ceo grad je bio netaknut, uključujući drvene grede i stepeništa.

POGLEDAJTE I… Neverovatni podvodni hotel

Drevni podvodni grad u Kini slika5

Posle prvobitnih istraživanja i određivanja stepena bezbednosti, međunarodni tim arheologa i filmska ekipa pohrlili su da očuvaju i zabeleže ovaj neverovatan grad.
Kada gledate površinu jezera po kojoj „pluta“ na hiljade ostrva, ne možete ni da pomislite da čitav grad leži ispod i da bismo ga, jednog dana, mogli posetiti.

Izvor: mymodernmet.com

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.