Klisura Aar 1

Fascinantna promenada klisure Aar

Klisura Aar je veoma uzana klisura koju je probila reka Aar kroz krečnjački kamen. Klisura se nalazi u Švajcarskoj, u blizini grada Meiringen.

Klisura Aar 2

Klisura Aar

Klisura je formirana krajem poslednjeg Ledenog doba, pre oko 10.000 godina, kada su vode koje su se topile od glečera počele da dube krečnjak. Hiljadama godina, bujice reke Aar su sekle i dubile ovu klisuru, erodirajući krečnjak i ostavljajući zelenkastu boju na njemu.

Klisura Aar 3

Klisura Aar

Klisura je dugačka oko 1.400 metara i svega nekoliko metara široka dok se skoro vertikalni zidovi penju do visine od 50 metara.

Od 1889. godine ova klisura je otvorena za javnost koja je mogla da se prošeta čeličnom stazom koja je sagrađena na njenom dnu.

Na pojedinim mestima staza seče zidove klisure i posetioci prolaze kroz tunele usečene u steni.

Klisura Aar 4

Klisura Aar

Pre nego što je staza sagrađena kroz klisuru je bilo moguće proći samo rekom čija struja je izuzetno jaka. Mnogi hrabri putnici su ovo pokušali i – uspeli. Sa puta su se vratili sa pričama o zmijama i ogromnim čudovištima. Od tada je klisura veoma popularna turistička atrakcija.

Klisura Aar 5

Klisura Aar

Klisura Aar 6

Klisura Aar 6

U blizini klisure se nalazi i poznati vodopad Reichenbach gde se legendarni Šerlok Holms suočio sa zlim profesorom Morijartijem.

Izvor: amusingplanet.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije