Hang Son Doong – najveća pećina na svetu

by | 30 januara, 2014
Hang Son Doong

Hang Son Doong, što se može prevesti i kao „planinska pećina-reka“, je najveća pećina na svetu. Pećina je toliko velika da bi mogla da bude dom za neki moderan neboder, a u njoj se takođe nalazi i mala džungla. 

Hang Son Doong slika 2 Hang Son Doong slika 3

Pećina je locirana na granici između Vijetnama i Laosa a otkrivena je tek 1991. godine. Domaće stanovništvo se previše plašilo da istraži pećinu zbog buke koja je iz nje dolazila zbog veoma brze podzemne reke, kao i zbog okomitog vertikalnog pada.

Hang Son Doong slika 4 Hang Son Doong slika 5 Hang Son Doong slika 6

Tek 2009. godine grupa naučnika iz Britanske asocijacije za istraživanje pećina počela je opsežna istraživanja dubina ove pećine. Istraživači i naučnici su utvrdili da je pećina 5 puta veća od do tada poznate i do tada najveće pećine Vijetnama – Phong Nha. Najveća pećinska odaja koju su itraživači tom prilikom otkrili je više od 5 kilometara dugačka i preko 200 metara visoka.

Hang Son Doong slika 7 Hang Son Doong slika 8

Džungla koja je pronađena u unutrašnjosti pećine je nastala kada se tavanica jedne od pećinskih odaja obrušila. U unutrašnjost je tada moglo da prodre svetlo kao i vegetacija koja se polako uvukla i nabujala u pećini. Kako je vreme prolazilo i vegetacija se sve više razvijala, u pećini su se počele nastanjivati i životinje koje danas ovu pećinsku džunglu smatraju svojim domom.

Hang Son Doong slika 9 Hang Son Doong slika 10

Pećina je otvorena za javnost tek 2013. godine. Ture kroz pećinu nude višednevno istraživanje i kampovanje u pećinskim odajama.

Izvor: atlasobscura.com

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.