Iznenađujuća oaza usred Sahare

by | June 8, 2014
Oaza Guelta d'Archei

Guelta d’Archei je oaza u samom srcu Sahare. Ova oaza formirana je tako što su podzemne vode našle put do površine i u depresiji stvorile stalan bazen vode.

Oaza Guelta d'Archei slika 2

Oaza Guelta d’Archei slika 2

Oaza Guelta d’Archei nalazi se u severoistočnom Čadu i skrivena je u dubokom kanjonu i okružena liticama stena tipičnim za ovu regiju. Svaki dan, stotine kamila se napaja ovde u vodi dubokoj do kolena. Izmet hiljada kamila koji se ovde taložio vekovima pretvorio je vode ovog malog jezera u crnu boju.

Oaza Guelta d'Archei slika 3

Oaza Guelta d’Archei slika 3

Oaza Guelta d'Archei slika 4

Oaza Guelta d’Archei slika 4

Oaza Guelta d'Archei slika 5

Oaza Guelta d’Archei slika 5

A u vodi vreba opasnost. Nekoliko preostalih krokodila iz Nila se mogu naći u vodama jezera. Oni predstavljaju ostatke svoje vrste na ovom mestu još iz doba kada su krokodili naseljavali celu Saharu. Guelta d’Archei je jedno od poslednjih staništa krokodila iz Nila u čitavoj Sahari. Krokodili se hrane ribom koja u velikom broju opstaje u jezeru zahvaljujući izmetu kamila kojim se hrani.

Oaza Guelta d'Archei slika 6

Oaza Guelta d’Archei slika 6

Još jedna zanimljivost ove oaze su crteži iz praistorije koji se vrlo jasno vide na okolnim liticama. Procenjeno je da ovi crteži datiraju još iz doba Holocena i predstavljaju svedočanstvo dugovečnosti ove male oaze.

Izvor: amusingplanet.com


Tags: