Jezera Ounianga u Sahari

Jezera Ounianga u Sahari

Jezera Ounianga predstavljaju 18 jezera koja se nalaze u srcu jedne od najvećih i najpoznatijih pustinja na svetu – Sahari.

Jezera Ounianga se nalaze u ekstremno suvom području na teritoriji države Čad, gde godišnje ne padne ni 2mm padavina.

Jezera  Ounianga u Sahari slika2

Jezera u potpunosti zavise od „fosilnih“ podzemnih voda koje su pale na ovo područje pre mnogo milenijuma, kada je klima u Sahari bila mnogo vlažnija.

Jezera  Ounianga u Sahari slika3

Pre oko 14.800 do 5.500 godina, cela oblast predstavljala je jedno ogromno jezero, dugačko oko desetinama kilometara. Kako je klima bivala suvlja, jezero se smanjivalo čemu su doprineli i peščani nanosi nošeni vetrom.

Jezera  Ounianga u Sahari slika4

Sve što je preostalo danas je 18 jezera.
Jezera su locirana i plitkom basenu ispod litica i brda podno kojih teku drevni vodeni izvori.

Jezera  Ounianga u Sahari slika5

Severoistočni vetar koji duva tokom cele godine kao i nizak procenat vlage u vazduhu čine da stepen isparavanja vode iz jezera bude veoma visok. Međutim, ispod dna ovih jezera nalazi se kameni teren bogat podzemnim vodama koje snabdevaju ova jezera uprkos suvim uslovima.

Jezera  Ounianga u Sahari slika6

Ovaj neverovatan i jedinstven hidrološki sistem je u stanju da održava najveću stalnu površinu pijaće vode na celom svetu u ovako suvom, pustinjskom okruženju.

Jezera  Ounianga u Sahari slika8

Jezera Ounianga u Čadu formiraju neverovatan prirodni pejzaž velike lepote, sa zadivljujućim bojama i oblicima. Zbog njegove udaljene i izolovane lokacije, samo mali broj turista – oko 500 godišnje – poseti ovaj zabačeni kutak sveta nestvarne lepote.

Izvor: amusingplanet.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije