Jezivo lepa plava lava indonežanskog vulkana

by | 5 aprila, 2014
Plava lava

Postoji mnogo veoma lepih skrivenih blaga širom naše planete. Jedno od njih je i indonežanski rudnik sumpora Kawah Ijen koji proizvodi neverovatno lepu, plavu lavu. Fotografije ove lave oduzimaju dah. 

Plava lava slika 2

Kawah Ijen je deo vulkanskog kompleksa u Istočnoj Javi u Indoneziji. Aktivni krater vulkana je 200 metara dubok. U okviru kompleksa ovog vulkana nalazi se i tirkizno sumporno jezero o kojem smo već pisali.

Plava lava slika 3

Tokom dana u ovom vulkanu iskopava se supmor, a tokom noći on postaje svojevrsan spektakl –transformiše se u neverovatan šou električno plave svetlosti.

Kako sunce počne da zalazi, nestvarna svetlost se počinje primećivati iz dubine kratera. Tečni sumpor izuzetno visoke temperature koji se preliva preko ivica jezera gori plavim plamenom koji dostiže i do 5 metara visine.

Plava lava slika 4

Iako uslovi u vulkanu nisu odgovarajući da se sumpor sam upali, on se potpuno topi kada ga rudari zapale svojim bakljama.

Krater je veličanstven, ali njegova lepota je umnogome umanjena surovim i nehumanim uslovima u kojima siromašni rudari rade.

Plava lava slika 5

Ukoliko i sami poželite da posetite ovaj rudnik, morate znati da su uslovi u njemu veoma teški. Ventilacija je oskudna a vazduh takav da vas navodi na nepodnošljiv kašalj jer isparenja u trenutku napune čovekova pluća i navode ga da nagonski pokuša da se zaštiti, ali uzalud.

Izvor: odditycentral.com




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.