Kakve tajne krije planina Ural?

by | July 8, 2014
Tajne Urala

Planina Ural predstavlja prirodnu granicu između Evrope i Azije. Najviši vrh Narodnaja visok je 1.895 metara, a osim nepreglednih šuma, ovaj kraj sveta može se pohvaliti neverovatnim prirodnim lepotama.

Evo kakva čuda krije Ural:

Klisura Muradimovskoje: pećine u Baškiriji

Tajne Urala slika 2 - Muradimovskoje

Tajne Urala slika 2 – Muradimovskoje

Ovaj nacionalni park nalazi se u Baškirskoj Republici, a u njemu se, u dolini jezera Baljšoj Eek, nalazi 46 potpuno različitih pećina.

Na mestu gde reka seče krečnjak nalaze se stene pod gotovo pravim uglom u odnosu na tlo koje na pojedinim mestima dosežu visinu od 100 metara.

Najpoznatije i omiljeno mesto za turiste je pećina Golubinaja u kojoj žive pećinski golubovi i slepi miševi, a u njoj su otkriveni ljudski i životinjski fosili koji datiraju iz mezozoika.

Ostrvo Nade i drevni megalitski blokovi

Tajne Urala slika 3 - megalitski blokovi

Tajne Urala slika 3 – megalitski blokovi

Tajanstveno Ostrvo Nade nalazi se na zapadnom delu jednog od najčistijih i najlepših jezera u Uralskom području, jezeru Turgojak.

To je jedno od biološki najraznolikijih područja koje posećuju naučnici, slikari, pesnici i ostali kreativci. Inspiraciju pronalaze u megalitskim kamenim blokovima, starijim od 60.000 godina. Najveća turistička atrakcija svakako je Pustinjakova pećina i tajanstveni megalitski kompleks koji su naučnici otkrili tek 2004. godine, a koji je verovatno sagrađen pre 6.000 godina.

Jezero Auškul

Tajne Urala slika 4 - Jezero Auškul

Tajne Urala slika 4 – Jezero Auškul

Jedno od najlepših jezera u južnom Uralu prava je Meka za paraglajdere. Takođe, ovo jezero povezuju s mnogim legendama i mitovima u narodnim pričama.

U 18. veku ovo područje je postalo nadaleko poznato po vazama koje se izrađuju od minerala jaspisa.

Dno jezera obloženo je ovim mineralom koji se lako skuplja. Ovde možete plivati, loviti ribu ili rakove. Malo zapadnije od jezera nalazi se planina Auštau na kojoj se nalazi nekoliko poznatih grobova, uključujući i jedan arapskog šeika. Svi oni koji su pokopani na ovoj planini su poznati propovednici islama, tako da je ova planina poznata čak i u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Rezervat Visimski: iskonski rezervat prirode 

Tajne Urala slika 5 - Rezervat Visimski

Tajne Urala slika 5 – Rezervat Visimski

Ovaj rezervat prirode pravi je školski primer toga kako jedan rezervat treba da izgleda i šta sve treba da sadrži. Priroda je ovde dala mašti na volju. Rezervat se nalazi na zapadnim padinama središnjeg Urala u blizini reke Čusovoj. 2001. UNESCO je ovo područje proglasio rezervatom biosfere, a granica između Evrope i Azije nalazi se u samom rezervatu.

Jangantau – vatrena planina
Na prvi pogled jedna sasvim obična planina. Ali, kad se malo bolje zagledate, videćete da isijava neku čudnu toplinu i dim.

Uprkos tome što nije vulkanskog karaktera i što je smeštena izvan svih seizmoloških područja, na ovoj planini izbijaju stubovi pare i dima kojima temperatura varira od 37 pa sve do 150 stepeni Celzijusa.

Na ovoj planini nalazi se 90 metara duboko okno u kojem je temperatura 380 stepeni. Niko ne zna koliko dugo planina gori.

Prema legendi, na vrhu planine nalazilo se stablo bora koje je jedne noći pogodio grom. Od te noći na ovoj planini svakodnevno izbijaju stubovi pare i dima koji su po narodnom verovanju lekoviti.

Izvor: b92.net


Tags: