Kristalna pećina

KAO U ZEMLJI ČUDA: Zavirite u pećinu od kristala (VIDEO)

Na 300 metara ispod površine zemlje nalazi se Pećina kristala. Otkrivena je pre 14 godina, a zbog temperature od 58 stepeni, naučnici u njoj ne mogu da provedu više od 10 minuta. U pećinama u meksičkoj pustinji Čivava, u rudniku Naika pronađeni su masivni kristali, koji su sasvim slučajno otkrili rudari.

Naika je rudnik olova, cinka i srebra a najpoznatiji je po svojim izvanrednim selenitnim kristalima. Nalazi se 300 metara ispod površine zemlje, a njegovo češće korišćeno ime je Pećina kristala.

Kristalna pećina

Kristalna pećina

Otkrivena je 2000. godine, a kristali koji liče na stubove su nastali kao posledica stabilnih uslova u njoj, visokoj temperaturi i vodi bogatoj mineralima.

U prostoru pećine nalaze se divovski selenitni kristali, od kojih su neki najveći prirodni kristali ikada do sad pronađeni. Formiraju se od hidrotermalnih fluida, koji izviru iz dubljih komora pored kojih protiče magma.

Kristal

Kristal

Sitni gasovi koji su “zarobljeni” unutar kristala otkrivaju tajne o njegovom rastu i morfologiji, a uslovi u kojima oni rastu ne mogu da se ponove u laboratoriji. Najteži kristal ima 55 tona, a mogu da budu dugi i do 11 metara. Temperatura u pećini iznosi, konstantno, 58 stepeni.

Kristal

Kristal

Najstariji kristal je star 500.000 godina, a naučnici, zbog izuzetno visoke temperature, ne mogu da provedu više od 10 minuta u ovoj spektakularnoj pećini.

Pogledaj video:

Izvor: telegraf.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije