Katatumbo munja

Misterija Katatumbo munje u Venecueli (video)

Sigurno ste čuli da grom ne udara u isto mesto dva puta. Ukoliko kažete to žiteljima Venecuele oni će vas odvesti do ušća reke Katatumbo i pokazati vam spektakularan šou koji ćete celog života pamtiti. 

Katatumbo munja slika 2

Munja Katatumbo je jedinstven prirodni fenomen na našoj planeti. Javlja se strogo u regiji iznad ušća reke Katatumbo u jezero Marakaibo. Iznad ove relativno male površine vode jake munje 5 km visoke udaraju u vodu neverovatnom frekvencijom – tokom 140 do 160 noći godišnje, 10 sati dnevno do 280 puta na sat.

Katatumbo munja slika 3

Fenomen se najverovatnije javlja zbog jonizovanih gasova, posebno zbog metana koji nastaje raspadanjem organskih materija u močvarama i uzdiže se u visine, prema hladnijem vazduhu. Susret hladne i tople struje stvara jak električni naboj koji se materijalizuje kao munja.

Katatumbo munja slika 4

Veličanstvene munje mogu se videti najčešće tokom popodneva, kada je isparavanje najveće.

Katatumbo munja slika 5

Fenomen se može videti sa velikih daljina. Munje takođe imaju veoma pozitivan efekat na ekosistem i životnu sredinu jer se prilikom otpuštanja električnog naboja proizvode velike količine ozona. Zbog ovoga, Katakumbo munje se često smatraju regeneratorom zemljinog ozonskog omotača. 

Pogledajte video, kako munje izgledaju u stvarnom vremenu: 

Izvor: amusingplanet.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije