Aralsko jezero

MISTERIJA: Nestalo jezero veličine Srbije, ko ga je ukrao?

Nekada je to jezero bilo četvrto na svetu po veličini, ali zbog katastrofalnih posledica projekta navodnjavanja, nestaće u potpunosti. Saznajte o kojem jezeru je reč.

Posledice procesa irigacije jesu dovele do procveta pustinje, ali prete da potpuno unište nekada veliko i poznato jezero. Sušni period u toj oblasti može da izazove potpuno presušivanje Aralskog jezera.

Preušeno Aralsko jezero

Preušeno Aralsko jezero

Nekada je to jezero bilo četvrto na svetu po veličini, ali zbog katastrofalnih posledica projekta navodnjavanja, nestaće u potpunosti. Na slici se može videti promena tokom poslednjih 15 godina, na slici levo je Aralsko jezero 2000. godine, a na slici desno je ono što je od njega ostalo 2014. godine.

Aralsko jezero

Aralsko jezero

Sovjetski Savez je 60-ih godina preduzeo veliki projekat irigacije u sušnim ravnicama Kazahstana, Uzbekistana i Turkmenistana. Efekat navodnjavanja je bio takav da je pustinja procvetala, ali u potpunosti uništila Aralsko jezero.Upravo to i dokazuju snimci satelita NASA koji su zabeležili ovu neverovatnu promenu.

Aralsko jezero

Aralsko jezero

U izveštaju NASA opservatorije je istaknuto da je ovaj proces započeo još u periodu od 2005. do 2009. godine, ali su posledice tek sad očigledne. Sve zajednice i ribari koji su zavisili od ovog jezera, propale su.

Voda je postala preopterećena pesticidima i đubrivima, što uz prašinu od poljoprivrednih hemikalija, predstavlja ozbiljan problem po zdravlje ljudi.

Izvor: medio.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije