Đavolja varoš

Mistična Đavolja varoš

Ukoliko želite da posetite neku od nestvarnih i uzbudljivih destinacija, možete početi od naše Đavolje varoši. Đavolja varoš je redak prirodni fenomen, neobična formacija stena na planinin Radan pokraj Kuršumlije u jugoistočnoj Srbiji.

Postoje mnogobrojne legende koje govore o postanju Đavolje varoši.

Đavolja varoš slika2

Lokalno stanovništvo je vekovima verovalo da su ove zadivljujuće stene formirane kada se đavo borio za prevlast nad svetom.

Legenda kaže da su pre mnogo vekova ovu oblast naseljavali skromni i bogobojažljivi ljudi.

Njihovim prisustvom nije bio zadovoljan đavo i odlučio je da tu umeša prste. On je vode oko Đavolje varoši učinio takvima da su ljudi zaboravljali direktne pretke.

Đavolja varoš slika3

Tako je uređen brak između rođenog brata i sestre. Ovaj plan je prekinula vila koja, po predanju, još uvek čuva ove prostore. Ona je pokušala da urazumi svatove, međutim kako oni nisu slušali, pomolila se bogu da spreči ceremoniju.

Bog joj je uslišio molitve i svatove pretvorio u kamene stubove, kako bi stajali i podsećali kako se predavanje gresima i đavolu kažnjava.

Istina o postanku ovih stena je potpuno drugačija. Ovaj fenomen stvaranja kamenih stubova nije ništa drugo nego vekovima stara erozija.

Đavolja varoš slika4 Đavolja varoš slika5

Tokom godina erozija je stvarale kamene stubove oblikujući vulkanske stene. Ono što je učinilo kamene stubove trajnim su kameni blokovi, od kojih neki teže i preko sto kg, na vrhovima stubova.

Ti kameni blokovi – glave – zapravo su zaštitne kape koje su sprečila da zemlja bude potpuno erodirana.

Na ovaj način ovi kameni blokovi su pomogli da se strukture formiraju. Slojevi koji nisu zaštićeni kamenjem su polako erodirani.

Đavolja varoš slika6

U eroziji i nastanki Đavolje varoši su uveliko učestvovali i ljudi. Oni su sečom šuma kojih je bilo mnogo na ovom području, omogućili da dođe do pojačane erozije terena.

Zanimljiv fenomen koji se javlja oko stubova nastaje kada duva vetar. Tada se pod uticajem akustike stvaraju zvuci koji liče na jauke i zavijanje. Imajući ovo u vidu nije ni čudno da mesto prate legende i predanja.

Đavolja varoš slika7

Pored kamenih kula, Đavolja varoš je poznata i po dva izvora izuzetno mineralne vode velike banjske vrednosti. Jedan izvor je Đavolja voda koja se nalazi u Đavoljoj jaruzi a drugi izvor je Crveno vrelo.

Đavolja varoš se nalazi unutar Turističkog kompleksa i predstavljaju glavnu atrakciju.

Međutim, unutar ovog kompleksa se pored kamenih kula nalaze i okna rudnika iz 13. veka koja se trenutno u fazi rekonstrukcije. Crveno vrelo takođe predstavlja veoma atraktivnu hidrološku pojavu.

Đavolja varoš slika8

Do Đavolje varoši je napravljen asfaltni put, ali se do kula dolazi peške. Oko kula su postavljeni vidikovci sa kojih se mogu posmatrati kule. Tokom noći, zemljane kule su osvetljene LED osvetljenjem sa 28 različitih boja.

Đavolja varoš je svakako redak i interesantan prirodni fenomen koji obavezno treba posetiti. Nadamo se da smo vas inspirisali da se spremite na put!

Izvor: kuriositas.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije