Napušteni rudnik dijamanata „Mir“ u Rusiji

by | March 1, 2014
Rudnik dijamanata

Rudnik „Mir“, takođe poznat i pod imenom „Mirni“, je bivši rudnik otvorenog tipa u kojem su se iskopavali dijamanti. 

Rudnik dijamanata slika 2

Mir je lociran u Istočnom Sibiru, u Rusiji. U momentu kada je zatvoren, 2004. godine, rudnik je bio 535 metra dubok i imao je 1.200 metara u prečniku što ga čini drugim najvećim rudnikom površinskog kopa u svetu.

Rupa je toliko velika i duboka da je vazdušni prostor iznad rudnika zatvoren za avione nakon izvesnog broja incidenata kada su avioni povučeni nadole naglim vazdušnim strujama. 

Rudnik dijamanata slika 3Rudnik dijamanata slika 4

Rudarenje je počelo 1957. u izuzetno surovim klimatskim uslovima. SIbirske zime traju nekoliko meseci tako da se zemlja potpuno zaledi čineći kopanje veoma teškim. 

Tokom kratkih letnjih meseci permafrost se pretvori u blato pretvarajući ceo teren u veliku kaljugu. Zgrade su morale da budu sagrađene na stubovima kako ne bi tonule a glavni pogon za preradu je morao da bude izgrađen na čvrstom tlu, 20tak kilometara od rudnika.

Rudnik dijamanata slika 5Rudnik dijamanata slika 6

Tokom zime temperature su toliko niske da se gume na automobilima i čelik bukvalno raspadaju a ulje se ledi. Radnici su tada morali da koriste posebne metode, uključujući i dinamit, kako bi došli do sloja kimberlita. Ceo rudnik morao je da bude prekriven tokom noći kako se mašinerija ne bi smrzla.

Izvor: amusingplanet.com