Osuđeno selo Doel i njegova neverovatna ulična umetnost

Doel je 700 godina staro belgijsko selo kome preti uništenje. Jedini „zločin“ ovog sela je što se nalazi previše blizu luke Antverpena. 

Strit art u selu Doel slika 2 Strit art u selu Doel slika 3

70-tih je odlučeno da se Antverpen proširi a selo Doel je ubrzo postalo meta za rušenje. Na mestu gde se nalazi selo planirana je izgradnja još jednog prijemnog doka za prekomorske brodove i površina za skladištenje kontejnera za teret.

Kada je rušenje najavljeno, stanovnici sela su uspešno protestvovali i odložili rušenje za nekoliko decenija, ali planovi za rušenje su bili veoma uporni, vlada je nekad bila i čvrste ruke – 2008. godine poslat je jak odred policije da prisilno evakuiše preostale stanovnike sela.

Strit art u selu Doel slika 4 Strit art u selu Doel slika 5 Strit art u selu Doel slika 6 Strit art u selu Doel slika 7 Strit art u selu Doel slika 8

Danas selo leži u ruševinama, kao da se nalazi usred ratne zone. Između kuća štrče praznine, a ulice su prekrivene šljunkom. Neki od stanovnika su još uvek tu, ali većina njih je napustila selo do kraja 90-tih.

Strit art u selu Doel slika 9 Strit art u selu Doel slika 10 Strit art u selu Doel slika 11 Strit art u selu Doel slika 12

Kako su stnovnici napuštali selo, tako se nova vrsta stanara useljavala – umetnici iz cele Evrope. Upravo zahvaljujući njima selo je danas ukrašeno mnogim grafitima. Mnogi skvoteri su u ovom selu našli svoj dom.

Strit art u selu Doel slika 13 Strit art u selu Doel slika 14 Strit art u selu Doel slika 15 Strit art u selu Doel slika 16

Najzanimljivija činjenica u vezi sa selom Doel je da se u njemu nalaze mnoge istorijske građevine stare i preko 400 godina. Jedina vetrenjača na otvorenom moru iz doba baroka, prvi kameni mlin u Belgiji, posedi poznatog slikara iz Antverpena – Rubensa, samo su neke od važnih istorijskih građevina ovog sela.

Strit art u selu Doel slika 17 Strit art u selu Doel slika 18 Strit art u selu Doel slika 19

Stanovnici su se odupirali vladinom insistiranju da se selo sruši više od 40 godina, ali danas kada u ovom selu živi manje od 200 stanovnika i to pretežno skvotera, rušenje se čini sve izvesnijim.

Izvor: amusingplanet.com

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije