Ovo se smatra nepristojnim u Japanu

by | 6 decembra, 2014
Ovo se smatra nepristojnim u Japanu

Sa svojim ritualima i vekovnim tradicijama, Japan može biti pomalo zastrašujuć čak i najiskusnijim putnicima. Ali nema razloga za brigu: u Japanu se više poštuje trud nego samo izvođenje, piše „Business Insider“.

Japan

Japan

„Svi razumeju da dolazite iz drugačije kulture. Ukoliko se iskreno potrudite da nešto naučite, mi ćemo vas ceniti i nećemo se obazirati na greške“, tvrdi Juko Ehara, stručnjak za običaje u Japanu.

Loše ophođenja prema vizit kartama

Vizit karta predstavlja osobu koja vam je daje. Prihvatite je sa dve ruke, i sve vreme budite okrenuti prema osobi koja vam je daje. Pre nego što je sklonite, obavezno je pogledajte.

Japanska tradicija

Japanska tradicija

Umakanje pirinčanog dela nigirija u soja sos

Kako biste izbegli raspadanje pirinča, okrenite suši naopačke i umočite ribu u sos. Potrudite se da to uradite lagano i izbegavajte da suši natapate soja sosom pošto to može uvrediti kuvara.

Nemojte vertikalno zabadati štapiće u činiju sa pirinčem

Budistima ovaj potez označava nuđenje hrane mrtvima. Umesto toga, položite štapiće horizontalno preko činije ili ih spustite na keramički držač koji dolazi uz njih.

Kako jesti sa štapićima...

Kako jesti sa štapićima…

Pogrešno vezivanje kimona

Ukoliko ste gost tradicionalnog japanskog smeštaja, možda ćete dobiti jukatu ili lagani pamučni kimono. Kada ga obučete, postarajte se da zavijete levu stranu preko desne. Suprotno se čini samo kada se zavijaju mrtvi.

Ne dozvolite da bosim nogama dotaknete zemlju pre nego što uđete u dom

Japanski domaćini vrlo često očekuju da se izujete pre nego što uđete u njihov dom. Ukoliko stanete na zemlju bosom nogom, u kuću ćete uneti prašinu i pokazati nepoštovanje prema domaćinu.

Izvor: b92.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.