Norveški zatvor

Pogledajte šok američkog upravnika zatvora kad je video norveški „kazamat“

Džejms Konvej, višedecenijski upravnik zatvora „Atika“ u Njujorku, ne može da veruje da je norveški zatvor Halden – zatvor. Čudio se i čudio, a onda je počeo da se smeje. Bivši direktor jednog od najpoznatijih zatvora u SAD Džejms Konvej šokirao se kad je video kakvi su zatvori u Norveškoj, piše Dejli mejl.

Konvej, koji je 38 godina bio na čelu zatvora „Atika“ u Njujorku posetio je zatvor Halden u Norveškoj, o čemu je snimljen i dokumentarac „Norden“, i priznao da nikad nije razmišljao o dobrobiti zatvorenika.

Rekao je da ne može da veruje svojim očima i da još ne shvata da je to zatvor.

Džejms Konvej

Džejms Konvej

U Americi stvari stoje ovako: ako dospete u zatvor, sami sebe ste tamo doveli. Niko drugi nije vam kriv, sami ste to zaslužili. Koga je briga kako se osećate?„, iskreno priča Konvej.

A norveški Halden je zatvor poslednje generacije tako luksuzno opremljen da Konvej nije mogao da veruje da je to zatvor, a ne hotel.

Teško prihvatam da sam u zatvoru„, priznao je on Janu Stromnesu, zameniku direktora zatvora koji ga je i poveo u obilazak.

Norveški zatvor

Norveški zatvor

Prvi šok za penzionisanog Amerikanca bila je okolina. Dok mu se Stromnes hvali čistim vazduhom, bogatim zelenilom i predivnim predelima, Konvej sa nevericom gleda oko sebe.

Isti izraz lica imao je u dnevnoj sobi, celoj u bež i belim tonovima. Kožna garnitura za sedenje nikako se ne uklapa u njegovo shvatanje zatvora.

Norveški zatvor

Norveški zatvor

Prvi pravi šok bio je ulazak u kuhinju. Kad je otvorio fioku i video unutra pravi pravcati escajg, uzeo je s nevericom nož u ruku i upitno pogledao domaćina, kojem nije bilo jasno zašto se Amerikanac čudi što zatvorenici koriste viljušku i nož kad jedu.

Zatim je gost obišao spavaće sobe, uzeo ofinger u ruku, stručno pokazao metalnu „kuku“ i zaključio da tako nešto ne dolazi u obzir u američkom zatvoru.

Norveški zatvor

Norveški zatvor

Kad je ušao u zatvorsku radionicu, prvo je sa zaprepašćenjem razgledao brener, a onda je prišao tabli s alatom, uzeo veliku turpiju za metal i počeo da se smeje.

„Možete da je stavite u kolač“, prokomentarisao je kroz smeh.

Norveški zatvor

Norveški zatvor

Ako to nije bilo dovoljno, dokrajičila ga je poseta vrhunski opremljenom zatvorskom muzičkom studiju. Domaćin mu je objasnio da je studio deo obrazovnog programa, za koji se zvaničnici nadaju da će smanjiti agresivnost i stopu zločina.

Norveški zatvor

Norveški zatvor

Ovo je zatvorska utopija“, kazao je Konvej dodajući da bi njegovi bivši štićenici sigurno ovako zamislili zatvor snova.

U američkim zatvorima nema ovoliko privatnosti. Zaboravite privatnost kad ulazite u zatvor, možete da je pokupite kad izlazite iz njega. Zatvor ne treba da bude udoban„, objasnio je Konvej.

Uverite se i sami kako se proveo:

Izvor: kurir-info.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije