Novo ostrvo nadomak Japana

Potpuno novo ostrvo izranja nadomak Japana

Na snimcima koji datiruju od pre dva dana mogu se videti tri kratera, od kojih dva redovno izbacuju lavu što ukazuje na intenzivnu vulkansku aktivnost. 

Novo ostrvo nadomak Japana slika 2

Novo ostrvo nadomak Japana slika 2

TOKIO – Ostrvo koje se iznenada pojavilo u novembru prošle godine, oko hiljadu kilometara južno od Tokija, nastavlja da raste, što se može videti na snimcima koje su ove nedelje napravile japanske vlasti.

Ostrvo, koje je u prvim danima bilo dugo 400 i široko 200 metara, u međuvremenu se spojilo sa nenaseljenim ostrvom Nišinošima, u sastavu arhipelaga Ogasavara. Tako spojeno ostrvo sada ima 1.550 metara od istoka prema zapadu i 1.350 metara od severa ka jugu sa tendencijom da se i dalje širi, naveo je predstavnik pogranične službe, a prenela državna televizija NHK.

Novo ostrvo nadomak Japana slika 3

Novo ostrvo nadomak Japana slika 3

Na snimcima koji datiruju od pre dva dana mogu se videti tri kratera, od kojih dva redovno izbacuju lavu što ukazuje na intenzivnu vulkansku aktivnost. Oblak prašine dostiže 2.000 metara u visinu, što je tri puta više nego prošlog meseca, a pada na udaljenosti od nekoliko stotina metara od kratera.

Novo ostrvo nadomak Japana slika 4

Novo ostrvo nadomak Japana slika 4

Od kraja rata na Pacifiku, u vodama oko Japana, zemlje potresa i vulkana, iznenada su se pojavila četiri ili pet ostrva, od kojih jedno 1986. koje je nestalo nakon dva meseca, i jedno u 1973.Ovo je, međutim, prvi put nakon 40 godina da se novo ostrvo pojavilo u blizini Nišinošime.

Izvor: kurir-info.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije