Ruka pustinje Atakama

Ruka pustinje Atakama

Usred pustinje Atakama stoji ogromna ruka koja izgleda kao ostatak neke drevne civilizacije. Istina je da je ova ruka jedna prilično moderna skulptura – delo umetnosti nazvano „Mano del Desierto“ koje je kreirao čileanski umentnik Mario Irarrázabal u čast žrtava nepravde i torture tokom vojnog režima u Čileu.

Skulptura ima bazu od čelika i cementa i visoka je 11 metara. Finansirana od strane lokalne nevladine organizacije Corporación Pro Antofagasta, skulptura je predstavljena javnosti 28. maja 1992. godine.

Ruka pustinje Atakama slika2

Ruka pustinje Atakama slika2

Skulptura se nalazi 75 kilometara od grada Antofagasta i 350 metara je udaljena od autoputa 5 koji prelazi preko pustinje Atakama, od severa ka jugu.

Od kada je otkrivena, ruka je postala predmet interesovanja svih putnika koji putuju rutom 5 koja formira deo pan-američkog autoputa.

Ruka pustinje Atakama slika3

Ruka pustinje Atakama slika3

Nažalost, skulptura je često na meti grafita i zahteva stalno održavanje i čišćenje. Međutim, ovo nije jedina gigantska skulptura ruke koju je umetnik Mario Irarrázabal izradio i izložio.

Ruka pustinje Atakama slika4

Ruka pustinje Atakama slika4

Jedna od njih nalazi se na plaži Brava u gradiću Puenta del Este u Urugvaju i zove se Spomenik prstima ili Spomenik udavljenima, dok se druga nalazi u Madridu i instalirana je u parku Juan Carlos 1987. godine.

Izvor: amusingplanet.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije