Sokotra

Sokotra – ostrvo neobičnih biljaka koje se ne mogu sresti nigde drugde na planeti

Sokotra je mali arhipelag koji se sastoji od 4 ostrva u Indijskom okeanu. Najveće ostrvo arhipelaga koje se takođe zove Sokotra je oko 400 km udaljen od obala Jemena i dom je neobičnim biljkama koje se ne mogu sresti ni na jednom drugom mestu na planeti. 

Sokotra slika 2

Na ostrvu se može naći 825 retkih biljnih vrsta od kojih je trećina – endemska. Veliki postotak endemskih vrsta primećuje se i među populacijom reptila na ostrvu – 90% reptila i 95% puževa na ostrvu ne mogu se susresti nigde drugde u svetu.

Sokotra slika 3 Sokotra slika 4

Morski život Sokotre je takođe veoma raznovrsan sa 235 vrsta koralnih grebena, 730 vrsta ribe i 300 vrsta rakova.

Pre nekih 250 miliona godina, kada je većina kopna na planeti još uvek bila grupisana zajedno u jedan veliki kontinent i kada su sve velike forme života slobono prlazile kopnene mase, Sokotra je bila izdvojeno ostrvo. Upravo ova izdvojenost je omogućila da se svi evolutivni procesi koji su se na ostrvu odvijali ne prenesu na ostala kopna.

Sokotra slika 5 Sokotra slika 6

Jedno od najimpresivnijih biljnih vrsta koje su u evolutivnom procesu nastale na Sokotri je Drvo zmajeve krvi. Ovo drvo ima neobičnu, bogatu krošnju u obliku kišobrana. Biljni sok ovog drveta je jarko crvene boje i lokalno stanovništvo je dugo smatralo da je on u stvari zmajeva krv.

Sokotra slika 7 Sokotra slika 8

Za razliku od Galapagosa na kojem takođe vrvi od endemskih vrsta, Sokotra je prilično naseljena i to poslednjih 2.000 godina. Više od 50.000 ljudi danas živi na glavnom ostrvu arhipelaga. Lokalno stanovništvo bavi se najviše ribarenjem, stočarstvom, i gajenjem urmi. 

Izvor: amusingplanet.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije