Tradicionalni lovci na med u Nepalu

by | May 27, 2014
Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu

Ove zadivljujuće fotografije pripadnika plemena Gurung na Nepalu koje prikazuju opasan tradicionalni sport – lov na med – delo su britanskog fotografa pod imenom Andrew Newey.

Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 2

Dva puta godišnje lovci na med iz plemena Gurung se penju po liticama stena u centralnom Nepalu kako bi skupljali med. Ovom prilikom oni koriste iste alate koje su koristili njihovi preci – ručno pletene konopce i merdevine od konopaca, dugačke štapove od bambusa kojima skidaju košnice sa medom koje potpm padaju na zemlju i skupljaju se u korpama.

Članak se nastavlja posle reklama

Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 3 Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 4 Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 5 Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 6

Lovci na med prethodno sa zemlje dobro nadime košnice a zatim se penju na pletene merdevine i upuštaju u opasnu aktivnost skidanja košnica i skupljanja meda.

Tradicionalno skupljanje meda u Nepalu slika 7

Članak se nastavlja posle reklama

Osim konstantne opasnosti od pada, ovi hrabri ljudi takođe skupljaju med najveće pčele na svetu. Himalajska pčela može narasti do veličine od 3 cm a med koji skuplja u proleće hraneći se nektarom belog rododendrona, može biti veoma toksičan i dostizati izuzetno visoke cene u Japanu , Koreji i Kini.

Izvor: boredpanda.com

Članak se nastavlja posle reklama