Zadivljujuće slane lagune Krima

by | 5 juna, 2014
Slane lagune Krima

Poluostrvo Krim se nalazi između Crnog i Azovskog mora, na samom jugu Ukrajine. Na severoistoku poluostrva nalazi se tanki pojas kopna koji odvaja sistem laguna sa slanom vodom od Azovskog mora.

Slane lagune Krima slika 2

Slane lagune Krima slika 2

Ove lagune skoro da odsecaju Krim od kopna a naziv im je Sivash. Lagune praktično predstavljaju prirodnu granicu između Krima i kopna Ukrajine. Lagune Sivash su izuzetno plitke, sa dubinom od samo 50 cm do 1 m u proseku.

Najdublja tačka laguna je 3 metra duboka. Zbog veoma male dubine laguna, voda koja tokom leta ulazi u njih veoma brzo isparava ostavljajući za sobom užasan smrad zbog kojeg su lagune poznate i pod nazivom Trulo more.

Slane lagune Krima slika 3

Slane lagune Krima slika 3

Zbog male dubine i velikog isparavanja laguna je nepresušan izvor soli – procenjeno je da sadrži preko 200 miliona tona soli. Kao posledica, berba soli predstavlja značajnu granu ekonomije na Krimu.

Slane lagune Krima slika 4

Slane lagune Krima slika 4

Kada se tokom letnjih meseci voda povuče, dno lagune postaje vidljivo. Ono se sastoji od mnogobrojnih grozdova soli u pink boji. Boja je rezultat postojanja mikroalgi koje veoma dobro napreduju u slanim uslovima proizvodeći velike količine beta karotena i crvenog pigmenta koji štiti alge od preterane insolacije. Slane lagune Krima slika 5 Slane lagune Krima slika 6

So koja se skuplja u ovim zadivljujućim lagunama izvozi se u Rusiju, Evropsku uniju i Japan gde je izuzetno cenjena zbog svojih efekata koje ima protiv radijacije.

Izvor: amusingplanet.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.