Najpopularnija rešenja za eko podove

by | March 28, 2018
Drveni pod

Postojalo je vreme kada je termin eko-frendli pobuđivao slike bledih, dosadnih i praznih materijala, ali više nije tako. Kako sve više dizajnera traži eko-frendli materijale za svoje klijente koji su ekološki svesni, proizvođači se trude da takve zahteve zadovolje i proizvode mnoge opcije.

Pluta

Pluta

Pluta je relativno nova u svetu podova, obično se nalazi na zidovima i kao pampur za flaše vina, ali je ona i odličan materijal za pod. Pluta se dobija od kore hrasta koji se uglavnom nalazi u šumama na Mediteranu.

Drvo se ne seče, nego se kora skida sa njega, a ona ponovo izrasta nakon tri godine i to je čini idealnim obnovljivim izvorom. Poseduje anti-bakterijska svojstva koja smanjuju alergene u domu, otporna je na vatru, lako se održava i ponaša se kao prirodni repelent za insekte.

Pluta, kao i drvo može da se obrađuje i da se njena boja prilagodi bilo kom dizajnu. Njena izdržljivost omogućava njenu upotrebu u bilo kojoj prostoriji u domu, a u zavisnosti od kvaliteta ona može da traje između 10 i 30 godina.

Bambus

Bambus

Bambus je još jedna nova opcija u drvenim podovima koja sve više dobija na popularnosti. To je ustvari trava koja ima slične karakteristike kao tvrdo drvo, izdrživo je, lako se održava i lako se montira.

Bambus je samoodrživ i napravljen od prirodne vegetacije koja raste do svoje zrelosti za 3 do 5 godina, za razliku od drveća kome treba i po 20 godina. On je veoma lagan i dostupan je u mnogim nijansama koje će se uklopiti u dekor.

Njegova raznolikost u šarama i širok spektar boja daju mu prednost nad tradicionalnim podovima, time što omogućava prilagođavanje kao nigde drugde.

Postavka linoleuma Linoleum

Linoleum

Kad se pomisli na pod od linoleuma, veoma često se pomisli na vinil, a ta dva poda se veoma razlikuju. Vinil je sintetički napravljen od hlorisanih petrohemikalija koje su štetne.

Linoleum se pravi od mešavine lanenog ulja, plutne prašine, smole drveta, piljevine, pigmetata i mlevenog krečnjaka. Kao i pluta i on je otporan na vatru i vodu. Linoleum nije novi na tržištu nego se povukao nakon uvođenja vinila.

Nakon što su ga arhitekte i dizajneri ponovo zatražili, linoleum se uzdigao sa veoma velikim spektrom boja i dezena i sa novom zaštitom od fleka, a takođe je poboljšana i njegova dugotrajnost i otpornost.

Staklene pločice

Staklene pločice

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vinskim i pivskim flašama koje se šalju na reciklažu? One su pretvorene u prelepe staklene pločice. Ovaj obnovljivi izvor brzo postaje predivna opcija za podove kako za kupatila tako i za kuhinjske zidove.

Staklo ima slične osobine kao i drugi eko-frendli materijali, ne upija vodu, neće se na njega uhvatiti plesan i buđ u vlažnim prostorijama, lako se održava i ne prlja se lako. Staklo dolazi u beskonačnom spektru boja, šara i dezena i može se uklopiti u bilo koji dizajn.

Za razliku od keramičkih pločica staklo reflektuje svetlost i time dodaje još jedan izvor svetla u sobama u kojima je to potrebno.

Beton

Beton

Polirani beton svakako nije održivi materijal ali postaje sve popularniji. Beton se koristi kao košuljica na koju se stavlja neka druga vrsta poda, ali ako se ispolira i oboji prema vlasnikovom ukusu i stilu onda nema potrebe da se stavlja tradicionalni pod.

Od stvaranja efekta pločica sa različitim bojama do prekrivanja sa drugim materijalima kao što je staklo, dizajnerske mogućnosti su velike. Beton je veoma dugotrajan, lak za čišćenje i nema potrebe da se ikada menja.