Šta učiniti ako laminat škripi : saveti za kućne popravke

by | January 23, 2023
Šta učiniti ako laminat škripi : saveti za kućne popravke

Uklanjanje škripanja laminata je prva stvar koju treba pokušati kada se pojave strani zvuci. Prilikom odabira metode važno je poći od uzroka problema. Navodimo moguće metode “tretmana poda” bez opterećenja budžeta i prinudnog remonta.

 

Zašto laminat škripi?

Teško je slučajno navesti objektivni razlog za pojavu škripanja. Stoga ćemo razmotriti sve moguće opcije:

Loša prethodna obrada poda : Ako ispod premaza postoji neravna površina sa nedostacima, škripanje laminata će se pojaviti u 98% slučajeva. Razlog je taj što će se materijal savijati u onim područjima gde postoje nepravilnosti.

Mali razmak između laminata i zida : Da laminat ne škripi nakon postavke, potrebno je ostaviti razmak između njega i zida od veličine 7-10 mm. Ako je razmak manji, opterećenje na poslednjim elementima će se povećati, a škripanje se skoro uvek javi kao posledica. Ne brinite o estetskom faktoru – praznine između zida i laminata će biti sigurno sakrivene ispod lajsni.

Nestabilan nivo vlažnosti u prostoriji : Škripanje laminata može ukazivati na nepovoljne uslove prostorije. Ovo se posebno često dešava u kupatilu i kuhinji. Pod ne reaguje dobro na prekomernu vlagu zato ga ili nemojte postavljati ili stabilizujte mikroklimu prostorije.

Loš kvalitet materijala : Jeftin laminat neproverenog proizvođača vrlo brzo iznenadi svojim propadanjem i škripanjem, zato napravite izbor u korist kvalitetnog materijala.

Nepravilno postavljanje : Ako laminat nije pravilno postavljen, spojnice između elemenata će imati povećano opterećenje. Zbog toga će pod neizbežno početi da škripi. Rešenje je pažljivo proučavanje tehnologije instalacije ili poveravanje postavke profesionalcima.

Postavka materijala na stari parket : Česta greška je ignorisanje postojećeg materijala.  Poželjno je da se on demontira, jer će pod početi odmah da škripi. Imajte ovo u vidu jer će se problem pojaviti odmah nakon instalacije i biće mnogo teže popraviti ga.

 

Kako se osloboditi škripe laminata bez raščlanjivanja poda

 

1. Obrada elemenata parafinom ili silikonom

Da biste uklonili škripu laminata bez rastavljanja poda u stanu, dovoljna je bezbojna parafinska sveća. Od nje treba da dobijete vruć vosak zagrevanjem kojim ćete popuniti problematične regije. Druga opcija je silikon, ali ovaj postupak treba prilično često obnavljati, skoro svake nedelje.

 

2. Laminat koji škripi : nanošenje WD spreja

Sprej efikasno eliminiše škripu laminata i parketa. Princip rada je sličan metodi sa parafinom – dovoljno je raspršiti rastvor u praznine između elemenata podne obloge.

 

3. Uklonite škripanje pomoću PVA lepka ili montažne pene

Škripanje se može eliminisati uz pomoć  PVA lepka. Dovoljno je popuniti praznine i sačekati sušenje. Trebalo bi da uradite isto ako imate na raspolaganju montažnu penu. Međutim, u ovom slučaju, ne zaboravite da uklonite višak očvrsnute supstance.

 

4. Laminat koji škripi – rezanje nakon postavljanja

Rezanje laminata je dobra opcija ako ste zaboravili da ostavite razmak između poda i zida. Da bi bio uredan, unapred izmerite i nacrtajte linije, kako biste bili sigurni da će ih drvene lajsne sakriti.

Nadamo se da su vam predloženi saveti pomogli ako se suočavate sa ovim problemom.

 

Borjana Božić

Lubo Ivanko/gettyimages

Tags: