Klizna vrata

by | 18 aprila, 2018
Klizna vrata

Klizna vrata, koja smo do sada uglavnom viđali na plakarima, sve se više upotrebljavaju radi odvajanja dveju prostorija.

Klizna vrata uglavnom se koriste na plakarima, bilo da su oni zasebni komadi nameštaja ili niše u zidu koje je potrebno zatvoriti.

Međutim, klizna vrata se sve više koriste i kao pregrade između dve prostorije, najčešće trpezarije i dnevnog boravka, ili pak kuhinje i trpezarije. To je zbog toga što je neophodno da prostor bude otvoren, bez zidova, a da opet postoji granica između dve zone.

S ovakvim pregrađivanjem i dalje postoji međuprostorna komunikacija, a prostor je i dalje vizuelno otvoren. U enterijerima se najčešće koriste klizna vrata sa staklenom ispunom, koja može biti providna ili peskarena, sa umetnutim letvicama ili bez njih.

Šine

ŠINE

Klizna vrata možete postavljati u jednokanalnu plafonsku šinu, ali i u dvokanalnu, ili pak trokanalnu, u zavisnosti od širine otvora i toga šta želite postići. Vrata se u tom slučaju slažu jedna pored drugih, s tim što je jedno krilo uvek vidljivo.

Jednokanalna gornja šina

JEDNOKANALNA GORNJA ŠINA

Sve su više u upotrebi prilikom izrade vrata koja klize bočno u zid. Ovo rešenje je primenljivo ukoliko vam je zid od gipskartonskih ploča, te možete napraviti potrebnu šupljinu za njihovo klizanje levo-desno. Kada otvorite vrata, ništa više ne smeta vašem pogledu, jer su ona sakrivena u zidu.

Igre staklom

IGRE STAKLOM

Ukoliko postavite providno staklo u ram vrata, postoji bojazan da ćete bar jednom pomisliti da je to prolaz i udariti glavom. Zato se njihova površina izrađuje u peskarenoj varijanti ili sa folijama i određenim nalepnicama u vidu dekorativnih šara. Možete ih prošarati horizontalnim letvicama ili pojedine delove uraditi u drugačijoj obradi.

Oslanjanje vrata

OSLANJANJE VRATA NA DONJU ŠINU

Ukoliko vrata oslanjate preko točkića na donju šinu, morate imati i gornju, bilo jednokanalnu, dvokanalnu ili širu šinu.

Donje šine su u vidu pokrivnih lajsni sa vođicama i mogu biti u raznim bojama, u zavisnosti od poda na koji se postavljaju i celokupnog enterijera. Takođe, gornja, vidna šina može biti furnirana određenim furnirom izabranog drveta i tonirana u željenu nijansu.

Ukoliko imate mogućnosti, gornju šinu možete sakriti u spušten plafon ili iza ugaone plafonske ili druge ukrasne bordure.

Dvokanalna gornja šina

DVOKANALNA GORNJA ŠINA

Za veće otvore između prostorija preporučuje se podela na četiri krila sa dvokanalnom gornjom šinom. Podna šina je nepotrebna, jer su vrata okačena o gornju noseću šinu. Ovo se može izvesti i sa oslanjanjem vrata o pod preko točkića, ako želite veće dimenzije krila.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.