Kuća budućnosti
15.04.2014 Prozori&Vrata

Kuća budućnosti

Saradnja arhitekata i stručnjaka za energiju i dnevnu svetlost izrodila je projekat stambene jedinice koja samostalno proizvodi i obezbeđuje grejanje putem solarne energije. Soltag kuća ilustruje viziju samoodrživog razvoja.

Sunce, dnevna svetlost i svež vazduh u domu budućnosti pretvaraju se u električnu energiju koja služi za grejanje, osvetljenje i ventilaciju. Soltag kuća može biti samostalna stambena jedinica, ali je izvodljivo i njeno pripajanje višespratnicama iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

Čak i kad je nadograđena na neki objekat, ona nije povezana na postojeće energetske sisteme u zgradi. To znači da ravni krovovi starijih zgrada mogu da budu iskorišćeni kao “nove” građevinske parcele. Soltag je idealan i za nove zgrade, terasaste stambene jedinice, pojedinačne stambene prostore u gradovima, kuće-sojenice, splavove, pa čak i brodove.

Upotrebom solarne energije i povećanim korišćenjem solarnih ćelija ovakav stambeni prostor beleži potrošnju energije za grejanje od 0 kWh/m2. Soltag je, u suštini, “energetska stanica” koju odlikuje prijatan dizajn i zdrava klima unutar prostora.

Kuća budućnosti slika 1

Celovit sistem grejanja
Najnovija inicijativa EU o zaštiti životne sredine odnosi se na razvijanje propisa koji bi ograničili emitovanja ugljen-dioksida iz građevinskih objekata i usmerili infrastrukturu na uštedu energije od 25-30%.

Stambena jedinica Soltag nezavisna je u odnosu na spoljašnje sisteme grejanja, a povećanjem korišćenja solarnih ćelija postigla bi se nulta potrošnja energije, što predstavlja sjajnu smernicu za način gradnje u budućnosti. Solarne ćelije obezbeđuju toplu vodu za kuću, kao i podno grejanje, a pri tom proizvode električnu energiju koja pokreće pumpe i ventilatore.

Devedeset odsto toplote prerađuje se pomoću ventilacionog uređaja koji prenosi toplotu iz “potrošenog”, zagrejanog vazduha, do novog, svežeg vazduha uzetog spolja.

Postavljanjem Velux prozora visokih izolacionih karakteristika i konstrukcije koja dihtuje bez hladnih mostova čuva se toplota unutar kuće, a njeno rasipanje sprečava se u potpunosti.

Solarne ćelije proizvode električnu energiju i šalju je preko električne mreže. Ploče od 3,5 m2 stvaraju dovoljno struje za rad pumpi sistema solarnih ploča, za sistem podnog grejanja, ventilatore za grejne pumpe i za sistem obnavljanja toplote.

U periodima kada je sunčeva svetlost slaba, struja se crpi iz uobičajenih zaliha električne energije. Dodatnih 14 m2 solarnih ploča može da proizvede dovoljno električne energije da se pokrije celokupna potrošnja pumpi i ventilatora u toku zimskog perioda.

Međutim, u takvim uslovima, električna energija koju crpe kućni aparati, osvetljenje preuzima se iz spoljašnje mreže.

U krov Soltaga ugrađen je celoviti inovatorski sistem vazdušnog grejanja koji radi u kombinaciji sa pumpom. Vazduh koji se crpi iz kuće i prostora između spoljnih krovnih ploča zagreva se ispod površinskog sloja krova koji je napravljen od pocinkovanih materijala sa solarnim ćelijama.

Kuća budućnosti slika 2

Prilagodljivost
Soltag je sačinjen od elemenata koji su konstruisani i opremljeni kao montažni sanduk, a izrađeni su od materijala visokog kvaliteta. Montiraju se brzo, čime se ometanje stanovnika zgrada na kojima se izvodi gradnja svodi na minimum. Elementi mogu da se nadovežu na postojeće zgrade ili da budu konstruisani za nova zdanja.

Izgrađeni su po meri i prilagođeni za svaki pojedinačni projekat, pri čemu se obraća pažnja na konstrukciju postojećeg objekta, kao i na raspoloživi budžet.

Dom budućnosti sastoji se od dva osnovna elementa koji se uklapaju međusobno. Jedan od njih sadrži glavne instalacije i kuhinju, kupatilo, hodnik i spavaću sobu dok se drugi sastoji od trpezarije i dnevnog boravka sa otvorenim prostorom u potkrovlju. Severna fasada ima spoljašnju galeriju koja omogućava najlakši prilaz.

Prema jugu je, na konzolnom nosaču, projektovan balkon a ispod krova je veoma koristan otvoren prostor u vidu potkrovlja. Svaki deo kuće ima poseban karakter, pogled i osvetljenje a materijali su pažljivo odabrani.

Kuća budućnosti slika 3

Obilje dnevne svetlosti
Novi propisi koje priprema EU stvaraju pozitivnu polaznu tačku za maksimalnu eksploataciju dnevne svetlosti. Ukupna zastakljena površina treba da iznosi 28% podne površine, što je iznad sadašnjih standardnih proporcija.

U Soltag domu visoko postavljeni krovni prozori pozicionirani su tako da prime što je moguće više dnevne svetlosti. Na taj način kuća je dobro osvetljena, od zore do sumraka.

Nisko postavljeni krovni prozori obezbeđuju dobar pogled napolje, dok su prozori koji gledaju na galeriju blago izdignuti kako bi se sprečio pogled unutra, ali i da bi dnevni boravak dobijao sovoljno dnevne svetlosti. Najveće prozorske površine u kući gledaju na jug, jer to obezbeđuje maksimalan prodor sunčeve svetlosti.

Prema severu, odakle stiže najmanje sunčevih zraka, krovni prozori su postavljeni tako da unose svetlost i zadržavaju toplotu, a imaju i velike izolacione sposobnosti sa minimumom gubitka toplote. Temperatura unutar kuće može da se reguliše pomoću ručnog daljinskog upravljača kojim se, osim toga, podešavaju unutrašnje venecijaner-roletne, kao i zamenu vazduha.

Stručnjaci su ovim projektom pokazali da je moguće stvoriti “zdrave” kuće, same sebi dovoljne kada je reč o zadovoljavanju potreba za energijom, i ne proizvode štetni CO2. Soltag stambena jedinica predstavlja ekološki pristup stanovanju u budućnosti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije