Apotekarske tegle – od praktične do dekorativne namene

by | September 15, 2017

U antička vremena, apoteke su bile mesta na kojima su se ljudi snabdevali vinima, začinima i drugim za to vreme luksuznim proizvodima. Tek u 16. veku, ovakve trgovine počinju da se specijalizuju za prodaju robe koju i danas u njima kupujemo – farmaceutske proizvode. Ono po čemu su ove radnje bile prepoznatljive jesu police ispunjene staklenim teglama, u kojima su skladišteni različiti medikamenti i lekovito bilje.
Iako su farmaceutski proizvodi u međuvremenu evoluirali, a samim tim i načini njihovog pakovanja i odlaganja, apotekarske tegle ipak nisu sasvim izašle iz upotrebe. Međutim, umesto u apoteci, danas ih možete pronaći u antikvarnicama, ali i prodavnicama kućnog aksesoara. Zbog elegantnog izgleda, vrlo su popularne kao dekorativni predmeti.

Guliver/Thinkstock

Originalne apotekarske tegle razlikovale su se po obliku prema vrsti proizvoda čijem su skladištenju bile namenjene. S druge strane, modeli koji se u današnjim prodavnicama kućnog aksesoara prodaju kao “apotekarske tegle” u velikoj su meri prilagođeni današnjoj prevashodno dekorativnoj nameni, te su često vrlo stilizovane i potpuno drugačije od originalnih. Najveće razlike uočavaju se u dizajnu poklopca, pa modeli variraju od krajnje svedenih do upadljivih i kitnjastih. Imajući u vidu njihovu današnju namenu, velika odstupanja od originalnog izgleda zapravo su samo plus, jer možete pronaći modele koji će se savršeno uklopiti u vaš enterijer.

Iako su i same tegle vrlo dekorativne, one se najčešće koriste za pravljenje različitih aranžmana, te se u njih stavlja cveće, voće, šišarke i slično, a često se koriste i kao ukras na različitim zabavama. Međutim, njihova namena ne mora biti isključivo dekorativna, pa ih možete koristiti u kupatilu za odlaganje sapuna, vate i higijenskih štapića, ili pak u kuhinji, kao posude za začine, pastu, cerealije i druge namirnice. Ukoliko odlučite da vam posluže za odlaganje namirnica i začina, lepljenjem etiketa na kojima je napisan sadržaj tegli približićete ih njihovoj originalnoj nameni. Na koji god način da ih upotrebite, ove elegantne staklene posude vaš prostor učiniće lepšim i originalnijim.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs