29.08.2018 Preporuka

Dugovečnost kao vrednost

Mnogo toga može da se promeni za pedeset godina. Menjaju se ideologije, državne granice, način života, sistem vrednosti… Menjaju se i ljudi. Ali, šta može da traje pedeset godina?

U životima Dragice (81) i Živadina (84) Miloševića, polovina veka ima posebno značenje – kao prvo, opisuje dužinu njihovog braka. Posle pedeset i šest godina od svog venčanja, oni i dalje mirno žive u svom porodičnom domu u Ćupriji. Podizali su svoju decu, i decu svoje dece, pa i njihovu decu – čitave četiri generacije. Njihov dom je preživeo mnogobrojne promene, ali je njihov brak opstao.

Još nešto je opstalo u njihovom domu, što skoro može da parira po dugovečnosti njihovom stabilnom braku – njihova veš mašina. Kupljena davne 1970. godine, stara veš mašine marke Gorenje do dana današnjeg radi. Preživela je četiri generacije, uredno služeći sve članove porodice, i nove i stare. Dok nisu kupili veš mašinu, gospođa Dragica je morala sve da pere na ruke, kao i mnoge žene u to vreme. Zbog toga je za nju kvalitet posebno važan.

Suprugu, kako kaže, nije dozvoljeno ni da uključi mašinu. „Zato mi i traje“, tvrdi baka Dragica. Kao što čuvaju svoj brak, tako čuvaju sve što imaju. „Bolje je mlađe uvek“, kaže deda Živadin šaljivo, „ali staro sam morao da čuvam isto“, dodaje, otkrivajući tajnu trajnosti.

Kada je do kompanije Gorenje došla priča o porodici Milošević i njihovoj veš mašini, odlučili su da im prirede posebno iznenađenje i staro zamene novim – ne zato što staro nije dobro, već zato što je, kako kaže i deda Živadin, mlađe ipak bolje. Sa novom generacijom WaveActive mašina za pranje i sušenje veša kompanije Gorenje, Dragica i Živadin će moći da uživaju u svim blagodetima novih tehnologija, od pranja najnežnijih tkanina do efikasnijeg uklanjanja mrlja, što će im olakšati ne samo svakodnevicu, već i čuvanje unučića.

Njihova stara „mezimica“ nije otišla u zaborav. Naprotiv. Nastaviće svoj život u maloj arhivskoj postavci, kojoj će se uskoro pridružiti i najstariji Gorenje šporet, frižider i drugi aparati koji su činili život jednostavnijim i kvalitetnijim generacijama i decenijama za nama.

Pogledajte kako je zamena starog za novo protekla u kući Milošević:

A šta u vašem domu traje pedeset godina?
još iz kategorije