Kako to izgleda kad bogataši tuže bogataša i to zbog – božanstvene lepote prirode

by | 17 jula, 2014
Bahami

Na malom ostrvu u Bahamima, na kojem se nalazi jedna od najekskluzivnijih zajednica na svetu, izbio je spor suseda oko korišćenja zemljišta u koji su upleteni neki od najvećih svetskih bogataša.

Više od stotinu ljudi, među kojima su glumac Šon Koneri i bivši američki ministar finansija Nikolas Bejdi, tužilo je bahamsku vladu zbog nastojanja ekscentričnog modnog mogula Pitera Najgarda da ponovo izgradi kompleks zgrada u stilu drevnih Maja.

Bahami slika 2

Piter Najgard

Tužba je uložena u ponedeljak, i u njoj se optužuje vlada za netransparentnost javne rasprave u vezi sa Najgardovom namerom da obnovi kompleks građevina na svom zemljištu od 13.935 kvadratnih metara.

Najgardov kompleks teško je oštećen u požaru 2009. godine, za koji vlasti tvrde da je izazvan slučajno, ali je ipak bio predmet interesovanja uticajnih TV emisija kao što su “Opra Vinfri šou” i “Životi bogatih i poznatih”.

To imanje su pre požara posetili bivši američki predsednik Džordž Buš, glumac Robert De Niro i pokojni pevač Majkl Džekson. Potpisnici tužbe optužuju vladu da prikriva javnu dokumentaciju u vezi sa radovima na Najgardovom zemljištom.

Bahami slika 3

Šon Koneri

Oni tvrde da je Najgard – najveći proizvođač odeće u Kanadi, ranije prouzrokovao značajnu štetu prirodnoj okolini stalnim renoviranjem svog kompleksa, pri čemu, navode potpisnici tužbe, nije imao odgovarajuće dozvole.

Ovog puta Najgard ne samo što želi ponovo da izgradi kompleks “Najgard kej”, već bi i da dobije pristup zemljištu koje okružuje njegov posed i utiče na izgled tog zemljišta, što je razgnevilo druge žitelje Lajford keja. U tužbi se zahteva da sud utvrdi legalnost Najgardovih planova.

Nikolas Brejdi, bivši ministar finansija SAD, rekao je AP-u da on odlazi na ostrvo Nju Providens još od 1949. godine.

Bahami slika 4

Bahami slika 4

Veoma mnogo verujem u vladavinu prava. Koliko ja shvatam, zemlja koja pripada Kruni pripada Kruni, i mislim da niko s tim njom ne može da se igra – rekao je Brejdi.

Bahamska ostrva su nezavisna od 1973. godine, ali su deo britanskog Komonvelta i nominalni vladar je kraljica Elizabeta Druga.

Tužbi su se pridružili američki milijarder Luis Bejkon, biznismen i filantrop ser Kristofer Ondatje i Sarkis Izmirlijan, glavni rukovodilac Baha Mara, ogromnog odmarališta vrednog 3,5 milijarde dolara koje se gradi na ostrvu Nju Providens.

Bahami slika 5

Bahami slika 5

Sličnu tužbu uložilo je i jedno udruženje za zaštitu prirode, uz tvrdnju da Najgard gradi objekte koji sprečavaju prirodni priliv peska na obližnju plažu Klifton bej, poznatu iz filma o Džejmsu Bondu “Operacija grom”. U tom filmu, Bonda je igrao Šon Koneri.

Izvor: telegraf.rs
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.