Konferencija Svet u 2016. održana u Beogradu

by | 27 januara, 2016

U Beogradu je u Hotelu Metropol 17. decembra održana konferencija Svet u 2016. koja je okupila eminentna imena domaće i svetske politike i ekonomije.

logo

Nakog filmskog introa iz filma „Kazablanka“, Robert Čoban, u ime Color Press Grupe, otvorio je konferenciju. On je naglasio da je film „Kazablanka“ smešten u doba pre 73 godine i da su i tada izbeglice prelazile Mediteran, ali u suprotnom pravcu, pokušavajući da dođu u Alžir ili Maroko, dok je danas obratno – a ovo je kriza koja je obeležila i ovu godinu i koja će imati velike implikacije i na sledeću. Robert Čoban je najavio i plan konferencije i mnoge zanimljive učesnike.

02 Vucic nastavak

Nakon toga je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio konferenciju. On je naglasio važnost održavanja ovakvih susreta kao mogućnost da se nauči mnogo i da se saznaju korisne informacije, i analizirao tekuću ekonomsku situaciju u Srbiji i svetu i ukazao na neke smernice i putokaze za srpsku ekonomiju, naročito naglašavajući značaj permanentnog učenja.

superstar singer

Ivica Dačić je u svom izlaganju naglasio svet i Evropu koji se menjaju, i istakao da je Srbija u procesu reformi u teškim uslovima međunarodne ekonomije ali i politike. Svet je sam po sebi komplikovan i određen odnosima velikih sila i cenom nafte, a malo toga se menja u svetu: Titov govor iz 1975. može biti komotno prepisan jer je situacija veoma slična.

Zorannah Mihajlovic

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije je takođe održala govor sa osvrtom na prognoze iz ekonomije i politike iz 2016. godine. Istakla je ulogu žena u politici sveta i u ekonomiji Srbije.

smalling

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je bio sledeći ko se obratio gostima, osvrnuvši se na ulogu Beograda u ekonomiji zemlje i objasnio je neke od rezultata koje je srpska prestonica ostvarila.

Anthony Le Roux

Nakon toga su usledili paneli na kojima su govorili eminentni gosti, kao što je Anthony Le Roux, generalni menadžer Ubera za Istočnu Evropu, zatim Dejan Ljuština, Lazar Kekić, Nebojša Katić, a paneli koji su govorili o izbegličko-migrantskoj krizi doveli su nam goste kao što su Hans Friedrich Schodder, iz UNHCR-a, Michel Saint-Lot, predstavnik UNICEF-a, Peter Burkhard iz OEBS-a, a učestvovali su i ambasadori Hrvatske, Nemačke, Francuske i Makedonije kao i predstavnici ambasada Norveške, Holandije, Makedonije.

lazar kekic

22 Nebojsa Katic

Unicef

Posebno su zanimljivi bili paneli u kojima se raspravljalo o startapima, našim stručnjacima u inostanstvu, izazovima koji očekuju AP Kosovo i Metohiju u 2016, kao i energetski sektor i težnje Srbije da se priključi EU, u sklopu otvaranja prvih pristupnih poglavlja.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.