Muškatle: Cvetanje do jeseni uz lako održavanje

by | May 25, 2023
Muškatle: Cvetanje do jeseni uz lako održavanje

Muškatle su napopularnije cveće koje krasi balkone tokom toplih dana, a svoju popularnost duguju izuzetnoj raskošnosti. Međutim, da li ste znali da mogu da cvetaju do kasne jeseni?

Muškatle: Sve što treba da znate

Muškatle su zapravo pelargonije iz botaničke porodice geranijuma. Potiču iz Južne Afrike, gde spontano rastu u grupama. Mada se kao samonikle vrste sreću i u Australiji, u Evropu su stigle iz Afrike, i to u vreme velikih geografskih otkrića i značajnih pomorskih ekspedicija.

Muškatle potiču iz područja gde se smenjuju hladne noći sa vrućim danima, a kiše su u letnjem periodu prilično retke.

Zemljište

Zemljište u kojem obično žive u prirodi nema sposobnost zadržavanja vode. U takvoj sredini razvila se biljka koja ima prilično dobru sposobnost da akumulira vodu u tkivu, a koren joj se prostire u dubinu. Idealno zemljište za sadnju je rastresito, peskovito i bogato organskim materijama. Možemo ga napraviti mešanjem treseta, rečnog peska, humusa, dobro zgorelog stajnjaka i nekog spororazlažućeg đubriva.

Važno je da se za bazu odabere humus kupljen u nekom vrtnom centru, a ne da se uzima zemlja iz bašte, jer ona može da sadrži larve ili patogene koji mogu da unište biljku ili da uspore njen rast. Za muškatle je dobro i gotovo zemljište za ruže, jer je ono lako i bogato tresetom.

Uživanje na balkonu: Ideje i saveti

Muškatle: Zalivanje

Treba da bude redovno, ali umereno, vodom odstajalom na sobnoj temperaturi. Prilikom zalivanja muškatli važno je da se izbegne kvašenje lišća. Preteranim zalivanjem ispiraju se mineralne materije u donje slojeve ili kroz drenažni otvor van saksije. Zemlja koja ostaje postaje teška, zbijena i siromašna u hranljivim materijama, a korenu je sve teže da se razvija u njoj.

Presađivanje

Zemlja koja ostaje nakon zalivanja postaje teška, zbijena i siromašna u hranljivim materijama, a korenu je sve teže da se razvija u njoj. Stoga je dobro da se svako proleće presade u novo zemljište. Saksije za muškatle treba da su što dublje, jer one razvijaju dubok razgranat koren. Na dno žardinjere treba postaviti drenažni sloj šljunka ili lomljenog kamena.

Muškatle: Prihrana

Tokom vegetacije treba da se obavlja tečnim đubrivom za cvetnice rastvorenim u vodi za zalivanje, samo ako u zemljište prilikom presađivanja nije stavljeno i spororazlažuće đubrivo koje polako, tokom vegetacije otpušta mineralne materije.


Borjana Božić

MayaAfzaal/gettyimages