Uživanje na balkonu: Ideje i saveti

by | May 21, 2023
Uživanje na balkonu: Ideje i saveti

Vreme je za uživanje na balkonu! Svaki balkon se može transformisati u pravu malu oazu lepote – sve što vam treba jesu saksije ili žardinjere odgovarajućih veličina, ispunjene raznovrsnim biljkama.

Uživanje na balkonu: Pripremite se za toplije dane

Šarmantne trajnice

Sve do jeseni begonije će svojim cvetovima ispunjavati vaš balkon ili terasu bojama i vedrinom. Ukoliko imate dovoljno veliki balkon, opredelite se za veću žardinjeru – što više cveća, više lepote i radosti!

1. Kako za malo novca da uredite balkon? Koristite stvari koje sigurno već imate: stare gajbe od voća ili kalupi za kolače mogu poslužiti i kao originalne posude za cveće.

2. Kako da sprečite sušenje saksijskog cveća tokom vrelih letnjih meseci? Da bi se isparavanje vode iz zemlje svelo na minimum, u podnožje viših biljaka posadite pokrivače tla kao što su ljubičice.

3. Koje žbunaste vrste uspevaju i na senovitom balkonu? Clematis ‘Cote d’Azur’, zvezdasti jasmin, hoste i lepi jova obilno cvetaju i u senci.

Uživanje na balkonu: Uvek popularne muškatle

Pelargonije – poznatije kao muškatle – nikada ne izlaze iz mode kada je reč o sezonskoj dekoraciji terasa, balkona i prozora. Kombinacije cvetova u tamnocrvenoj, roza i beloj boji stvaraju bajkovit ambijent.

Rapsodija mirisa na balkonu

Ako raspolažete samo malim balkonom, čak i na njemu se može naći mesta za saksije, i to više od jedne: ređajte ih vertikalno. Veću saksiju ispunite zemljom, zatim na nju u sredinu stavite jednu manju, pa u obe posadite biljke.

Na balkonu možete gajiti začinsko bilje, a verujemo da će priprema hrane biti mnogo zabavnija sa začinima iz male balkonske bašte.

Malo kreativnosti!

Znate i sami da se mnoge dotrajale i naizgled nepotrebne stvari mogu pretvoriti u sasvim korisne dodatke kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Konzerve su poslužile kao saksije, a malo boje im je dalo zanimljiv izgled. Isto je urađeno i sa starim vratima – nakon skidanja stare boje i detaljnog šmirglanja, obojene u zanimljivu boju. Rezultat: pomoćni stoćić za ispijanje kafe ili, na primer, presađivanje cveća.

 


Borjana Božić

Explora_2005/gettyimages