4 principa kombinacije boja

by | January 24, 2023
4 principa kombinacije boja

Odabir boja pre krečenja nije ni malo lak zadatak. Pored ličnih preferencija, važno je uzeti u obzir pravila za kombinovanje nijansi kako bi prostorija dobila savršen izgled. Da biste to postigli, važno je razumeti osnovne principe kombinovanja boje.

 

4 principa kombinacije boja za savršen izgled

Ako ste neodlučni pri izboru idealnog kolorita za vaš životni prostor, vreme je da se informišete o principima koji sigurno formiraju lep ambijent.

 

1.Hladne i tople nijanse boja

Svaka boja ima svoju temperaturu. Najtoplija je crveno-narandžasta, a najhladnija plavo-zelena. U zavisnosti od toga kom „polu“ je određena nijansa bliža, biće toplija ili hladnija. Hladni tonovi su plava, boja mente, ljubičasta, smaragdno zelena. Unutrašnjost, zasnovana na kombinaciji hladnih boja deluje svetlo, čisto i sveže.

Nijanse crvene, žute, narandžaste, travnato zelene, greju i pružaju udobnost. U svom čistom obliku, oni su prilično energične, a pastelni tonovi se koriste kada želimo mirniji ambijent.

2. Kontrastne kombinacije boja

Najjednostavnija kombinacija su dve suprotne boje koje se nazivaju komplementarnim ili kontrastnim: crvena i zelena, žuta i ljubičasta, plava i narandžasta. Kontrastne kombinacije izgledaju dinamično, ali je prilično teško ostati unutar dve boje prilikom kreiranja enterijera.

Možete odabrati treću boju tako što ćete jednu od dve komplementarne zameniti sa dve susedne nijanse iz kruga. Kombinacija dva kontrastna para je još jedan od načina. Iako predstavlja hrabru odluku i zahteva pažljiv dizajn, daje vrlo kreativne rezultate.

3. Monohromatske kombinacije boja

Monohromatska boja se odnosi na šemu boja koja se sastoji od varijacija jedne boje. Možete koristiti bilo koju boju da biste kreirali monohromatsku šemu boja. Najpopularniji su sivi i bež tonovi, a kako unutrašnjost ne bi delovala monotono, tu su različite teksture: drvo, kamen, beton, tekstil.

4. Akcenti u boji na neutralnoj pozadini

Ovaj princip je s razlogom najpopularniji. Neutralne boje su primenjene na svim većim površinama, dok su detalji istaknuti kroz upečatljiv kolorit. Prednost ovog principa je laka promena koja ne iziskuje ponovno farbanje.

Bež boju u unutrašnjosti neki smatraju neutralnom i ona se zaista dobro slaže sa većinom drugih boja koje mogu postati akcentne. Takođe, neprevaziđeni beli zidovi predstavljaju savršenu pozadinu za bilo koji dizajn, uključujući i tamne i pastelne boje.

Crna se često koristi kao akcentna boja u prostorijama, dok siva služi kao odlična neutralna osnova.

Verujemo da će vam ovaj vodič pomoći prilikom predstojećih odluka.

 

 

Borjana Božić

Lilas Gh/gettyimages