Boja mente: Dobar izbor za svaku prostoriju

Svetlozelena sa primesama plave - to je boja mente. Ova nijansa sa sobom nosi svežinu i energiju biljke po kojoj je dobila ime. 

by | February 7, 2023
Boja mente

Svetlozelena sa primesama plave – to je boja mente. Ova nijansa sa sobom nosi svežinu i energiju biljke po kojoj je dobila ime. 

Za koju god nijansu boje mente da se odlučite, ona će biti laka za kombinovanje. Boja mente može se uklopiti sa raznovrsnim stilovima, materijalima i paletama. Savršen je izbor za boje zidova i nameštaja. Jedna od najpopularnijih nijansi ove boje je Neo Mint, čija popularnost je bila na vrhuncu još u jesenu 2020. godine.

Boja mente: Dobar izbor za svaku prostoriju

Stručnjaci boju mente opisuju kao svež ton koji povezuje nauku i tehnologiju sa prirodom. Upotreba ove boje prilikom uređenja doma izaziva hladan, futuristički osećaj, ali na taj način se povezuje sa biljnim svetom i prirodom. Menta je i danas jedna od najmorednijih nijansi. Neke prognoze za 2023. godinu kažu da će ovo biti jedna od najpopularnijih boja u uređicanju doma.

Boja mente: Pastelne nijanse

Boja mente ima pastelno zelenu osnovu sa nižim procentom plave boje. Postoje razne nijanse boje mente – od najmekših do najzasićenijih. Među svim ovim nijansama veoma je popularna nijansa slična boji žada, ali sa hladnim i maglovitim tonom. Boja mente pojavljuje se i u pregršt drugih nijansi, kao što su tamnija nijansa mente (Deep mint), srednja nijansa mente (Spear mint) i svetla nijansa mente (Hint of Mint). 

Boja mente u uređenju doma

Zeleni zidovi

Kada želite da obojite svoje zidove u boju mente, možete izabrati neko od sledeća dva rešenja. Ili se fokusirajte na dva zida ili obojite sva četiri zida u boju mente. Nijansa je lagana i sveža. U isto vreme daje potpuniji izgled čak i manjim prostorijama. Ukoliko želite da boju mente nanesete na sve zidove, najbolje je da se za to odlučite prilikom uređenja spavaće sobe. Osim toga, ovom bojom možete funkcionalno razdvojiti prostor. Na primer, kutak za čitanje odvojite od ostatka prostorije tako što ćete zidove obojiti bojom mente, a možete ga i ukrasiti sobnim biljkama. Dobro rešenje je i farbanje manjih detalja u boju mente, na primer lajsne.

Boja mente u kombinaciji sa belom

Mešavina svežine i mekoće. Dobar efekat postiže se ako se ove dve nijanse postave jedna pored druge. Elegantna alternativa beloj boji je boja slonovače. U kombinaciji sa mentom, ona je još svetlija i čini da prostorija izgleda veće.

U kuhinji bela i menta stvaraju hormatske kombinacije u vintidž stilu.

Boja mente u uređenju doma

Nezavisno od toga da li ste planirali da bude glavna ili kontrastna nijansa, menta zelena otvara svet hromatskiih mogućnosti. Boja mente omogućava kreiranje zabavne palete boja u uređenju doma. U kombinaciji sa pastelnim nijansama, donosi nam opuštajuće i lepo raspoloženje. Boja mente pogodna je i za dečiju sobu.

Ona svim svojim nijansama podseća na prirodu.

Nadamo se da vam se sviđaju naši predlozi da uređenje doma uz pomoć zelene menta boje!

 

 

 

 


Jovana Jevtić

Lilas Gh/GettyImagesPlus