Boja zidova u dnevnoj sobi: Koji zid obojiti tamnije

Boja zidova u dnevnoj sobi je velika stavka kada se govori o uređenju doma. U sledećem tekstu pronađite inspiraciju i pogledajte koje greške treba da izbegnete. 

by | February 12, 2023
boja zidova u dnevnoj sobi

Boja zidova u dnevnoj sobi je velika stavka kada se govori o uređenju doma. U sledećem tekstu pronađite inspiraciju i pogledajte koje greške treba da izbegnete prilikom odabira. 

Krečenje i zidne tapete u intenzivnim tonovima pred vas stavljaju veliki izbor i tešku odluku. Kada odlučujete koja će biti boja zidova u dnevnoj sobi treba da razmislite o mnogobrojnim faktorima koji će uticati na celokupan izgled prostorije.

Boja zidova u dnevnoj sobi: Koji zid obojiti u tamnije

Moda u uređenju se brzo menja, a bojenje jednog zida u tamnije u dnevnoj sobi može biti brz i pristupačan način da unesete nove trendove u svoj dom. Promena nijanse zidova dovoljno je velika promena koja će u potpunosti transformisati vašu dnevnu sobu i definisati njen izgled. U zavisnosti od vašeg ukusa, boja zidova u dnevnoj sobi može usmeriti stil prostorije ka ozbiljnijem ili živahnijem raspoloženju.

Ukoliko niste sigurni koju nijansu želite da uvrstite u boje svog enterijera, dobro razmislite šta želite da postignete. Krečenje zidova ili lepljenje tapeta je pravi trik da osvežite prostoriju, zato razmislite koja nijansa se najbolje uklapa sa bojama vašeg nameštaja, pre svega sa kaučem i foteljama.

Izbegnite greške koje se javljaju prilikom izbora boja zidova u dnevnoj sobi

Mada ne postoje tačno definisana pravila, uvek je bolje izbegavati farbanje zidova u tamnije nijanse ukoliko imate malu dnevnu sobu. Ukoliko biste se odlučili za tamne boje u maloj prostoriji mogu se javiti osećanja klaustrofobije. Stvorio bi se osećaj da je soba manja nego što zapravo jeste.

Drugi savet prilikom biranja boja zidova u dnevnoj sobi: preporučljivo je da se u tamniju boju ne kreči zid koji je naspram prozora. Ovo može doprineti tome da soba izgleda tamnije nego što jeste. Najbolje je da zid koji je tamniji bude baš taj na kome je prozor ili zid sa strane.

Gde nanositi tamnu boju?

U dnevnoj sobi tamni zid je uvek u centru pažnje. On privlači poglede i daje dinamiku prostoru u celini. Ukoliko je dnevna soba pravougaonog oblika, najbolje je izabrati jedan od zidova manje površine za ovaj poduhvat. Ukoliko je soba u obliku kvadrata, birajte one zidove na koje sunčeva svetlost ne pada direktno kako biste izbegli da soba izgleda manje.

Krečenje najvećeg zida u tamniju nijansu je izbor koji bi svakako imao veliki efekat, ali za ovakvu odluku bilo bi dobro da obratite pažnju na nameštaj koji se mora isticati kontrastom ili se mora uklopiti po sličnosti. Na primer, ukoliko vam je nameštaj u svetlim ili jarkim bojama, onda se možete odlučiti da zid iza nameštaja bude tamniji.

Još jedno dobro rešenje za izbor boja u dnevnoj sobi je farbanje dva susedna zida u tamnije. Osim toga, i plafonu biste mogli promeniti boju ukoliko visina prostorije to dozvoljava.

Tamna tapeta

Tapeta je uvek dobra opcija za promenu stila u dnevnoj sobi. Međutim, nemojte preterati sa šarenilom jer to može izazvati da vaša dnevna soba izgleda kao bakina kuća. Izaberite tapetu tamnije nijanse, ali birajte da šare budu suptilne, na primer, to mogu biti geometrijske šare ili šare sa prirodnim elementima.

Nadamo se da smo vam ovim idejama i savetima olakšali izbor boja zidova u dnevnoj sobi.

Jovana Jevtić

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus