Boje kuhinje: Koja boja je dobar izbor?

Pre nego što krenete sa preuređivanjem, uverite se da ste postavili određene ciljeve za dizajn.

by | March 1, 2023
Boje kuhinje: Koja boja je dobar izbor?

Prilikom dizajniranja ili preuređivanja kuhinje, teško je odlučiti koju boju da odaberete. Ovaj prostor je veoma važan deo kuće i sigurno ne želite da pogrešite pri izboru. Koje boje kuhinje su dobar izbor?

Boje kuhinje: Kako da odaberete?

Odabrati boje kuhinje nije baš jednostavno. Morate da pronađete savršene kombinacije za kuhinjske uređaje, akcentne delove i odabir završnih boja. Dakle, kada birate boje zidova za kuhinju, možete se držati nijanse koje dopunjuju druge elemente u prostoriji poput kuhinjskih ormarića, otvorenih kuhinjskih polica ili kuhinjskih ploča. Međutim, veoma je važno kako želite da se osećate u vašoj kuhinji i da na osnovu toga odaberete boje za kuhinju.

Koje boje kuhinje imaju pozitivan efekat?

Koja god boja da vam je na umu, morate da znate da kuhinji ne odgovaraju sve nijanse određene boje. Neke nijanse su u korelaciji sa različitim emocijama i osećanjima.

  • Crvena je povezana sa opasnošću i strašću
  • Zelena simboliše spokoj i ispunjenje
  • Žuta se odnosi na sunce i pozitivnu energiju
  • Narandžasta je povezana sa toplinom i stabilnošću
  • Smeđa prestavlja sigurnost i prestiž

Naravno, vi ne morate da se držite samo ovih boja. Živopisne nijanse takođe mogu lepo da izgledaju ako se dobro ukombinuju. Svetloplave i neonske boje mogu se uspešno kombinovati sa belim ili neutralni nijansama kuhinjskog nameštaja. Međutim, boje ne utiču samo na raspoloženje, već i na čula kada su u pitanju dimenzije kuhinje. Tamnije nijanse će učiniti da prostor izgleda malo manji, pa zbog toga nisu pogodne za male kuhinje.

Dizajniranje kuhinje prema bojama

Pre nego što krenete sa preuređivanjem, uverite se da ste postavili određene ciljeve za dizajn. Neke od najboljih boja za kuhinju su one koje se uklapaju u vaš ukupni dizajn.

Ako se odlučite za toplu paletu boja u vašoj kuhinji, onda keramičke pločice iznad i ispod kuhinjskih ormarića mogu biti dobar izbor. Ako volite prigušeniji efekat, možete odabrati pločice sa umerenim varijacijama iste boje.

Nešto hladnija paleta boja kao što su plava i zelena bile bi prikladne za toplije nijanse zemljanih boja. Uz hladnu paletu boja preporučljivo je da postavite porcelan ili podne pločice sa sličnim hladnim nijansama.

Smeđa boja ide sjajno uz metalne elemente. Najbolje bi bilo da kombinujete drveni pod ili dizajn pločica koji podseća na prirodni mermer, granit ili travertin sa ovom bojom kuhinje.

Boje u kuhinji mogu mnogo toga da učine za vaš prostor. Odaberite boju koja će činiti da se vi osećate prijatno i koja će vaše vreme sa porodicom učiniti još prijatnijim.


Snežana Vranić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages